Publicat 31/01/2019 16:49

Podem, IU, ERC, ICV, BNG i EQUO rebutgen el reconeixement de Guaidó per part de l'Eurocambra i PDeCAT s'absté

Ple del Parlament Europeu
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSELLES 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Els eurodiputats de Podem, Esquerra Unida, ERC, ICV, BNG i EQUO han votat en contra del reconeixement de Juan Guaidó com a president interí "legítim" per part de l'Eurocambra aquest dijous, que sí que han recolzat el PP, el PSOE, Cs, UPyD i PNB, mentre que el PDeCAT s'ha abstingut en la votació.

El ple de l'Eurocambra ha reconegut Guaidó aquest dijous com a president interí "legítim" de Veneuela i ha reclamat a la UE i als Vint-i-vuit que també ho facin, en una resolució consensuada pels grups popular, socialista, conservador i liberal i que ha tirat endavant per 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions.

En el text, també condemnava la recent detenció de periodistes i reclamava el seu alliberament immediat, grcies a una esmena oral de l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons, que ha estat aprovada per mplia majoria a m alada abans de votar la resolució.

Els eurodiputats de Podem Miguel Urbán, Tania González-Peñas, Xabier Benito Ziluaga i Lola Sánchez Caldentey i els de IU, Marina Albiol i Paloma López Bermejo han votat en contra de la resolució, segons consta en el registre del vot nominal.

Urbán ha justificat el vot negatiu de Podem al text perqu "és una resolució que l'única cosa que fa és complicar el paper que hauria de tenir la UE com a mediadora d'aquest conflicte".

"La nostra proposta segueix sent la del dileg i l'aposta per solucions pacífiques i consensuades, així com el respecte a la Constitució veneolana i al dret internacional", ha assegurat, criticant que "la UE est fomentant un escenari de guerra i enfrontaments que patir el poble veneol" i ha considerat "paradoxal" la seva posició "tan dura" amb Veneuela mentre "mira cap a una altra banda" en altres casos. "Quan se li han demanat eleccions lliures a l'Arbia Saudita", ha exemplificat.

L'eurodiputada de IU, Marina Albiol, també ha expressat el rebuig del seu grup a reconixer "el colpista", en referncia a Guaidó, al mateix temps que també ha qüestionat la preocupació de la UE amb els Drets Humans a Veneuela quan es mira la seva actuació amb Líbia i Arbia Saudita, entre d'altres.

També hi han votat en contra els ecologistes Florent Marcellesi (EQUO), Ernest Urtasun (ICV) i els de ERC, Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras i la del BNG, Ana Miranda, mentre que l'eurodiputat del PDeCAT Ramón Tremosa s'ha abstingut.

Tots els eurodiputats del PSOE --Ramón Jáuregui, Iratxe Garía-Pérez, Clara Aguilera, Inés Ayala, José Blanco, Elena Valenciano, Soledad Cabezón, Eider Gardiazábal, Enrique Guerrero, Sergio Gutiérrez Prieto, Juan Fernando López Aguilar y Inmaculada Rodríguez-Piñero-- y del PP --Esteban González-Pons, Antonio López-Istúriz, Pilar del Castillo, Agustín Díaz de Mera, Rosa Estars, Santiago Fisas, Luis de Grandes, Esther Herranz, Gabriel Mato, José Millán Mon, José Ignacio Salafranca, Ramón Luis Valcárcel i Pilar Ayuso-- han votat a favor del reconeixement de Guaidó, igual que el seu collega de grup, l'independent Francesc Gambús.

També hi han votat a favor els eurodiputats Javier Nart (Cs), Izaskún Bilbao (PNB), Maite Pagazaurtundúa (UPyD) i els independents Enrique Calvet, Beatriz Becerra i Carolina Punset.

"El reconeixement de Juan Guaidó per part del Parlament Europeu certifica el final del rgim de Maduro", ha assegurat González Pons després del vot a l'Eurocambra, i ha confiat que la resolució "obri un procés de transició pacífica cap a unes eleccions lliures i democrtiques que permetin a Veneuela sortir de la gravíssima crisi que viu".

L'eurodiputat del PSOE Ramón Jaúregui també ha subratllat la importncia que s'avanci en unes eleccions per sortir de la crisi a Veneuela. "El procés electoral és l'única sortida a Veneuela i Europa ha de jugar-hi un paper important", ha defensat a través del seu compte de Twitter.

Per la seva banda, Javier Nart ha dit que el reconeixement de Guaidó per part de l'Eurocambra "és decisiu" sent "el primer reconeixement europeu" i s'ha mostrat satisfet que "en el PSOE d'aquesta cambra s'ha imposat el sentit comú" després que Pedro Sánchez va sollicitar "eleccions a l'illegítim president de facto Maduro, que no ha de ni pot convocar-les".

La veritat és que a nivell europeu l'únic grup que ha votat en bloc a favor del reconeixement de Guaidó com a president legítim ha estat el grup popular europeu, ja que en la resta de partits han votat dividits.

Una quinzena d'eurodiputats socialistes europeus ha votat en contra del reconeixement de Guaidó i una altra trentena s'ha abstingut, entre ells el president del grup, el búlgar Sergei Stanishev, mentre que dos diputats del grup liberal ALDE també hi han votat en contra i tres s'han abstingut.

Encara que els grups de l'Esquerra i dels verds han rebutjat recolzar el reconeixement de Guaidó de manera majoritria, un eurodiputat de l'Esquerra hi ha votat a favor i un altre s'ha abstingut, mentre que vuit eurodiputats verds, també hi han votat a favor i 13 s'han abstingut, inclosos els copresidents del grup, Ska Keller i Phillippe Lamberts. L'extrema dreta hi ha votat en contra i els euroescptics s'han abstingut en la seva majoria.