Els nacionalistes escocesos advoquen per un altre referèndum si s'aprova el 'Brexit'

Publicat 17/4/2016 14:26:50CET

LONDRES, 17 abr. (Reuters/EP) -

La ministra principal d'Escòcia i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha defensat aquest diumenge la celebració d'un referèndum d'independència d'Escòcia respecte al Regne Unit si triomfa l'opció de sortida de la UE en el referèndum del pròxim 23 de juny en contra de l'opinió majoritària dels escocesos.

Sturgeon ha anunciat que el programa del SNP per a les eleccions escoceses del pròxim 5 de maig inclourà la convocatòria d'un referèndum "si hi ha proves clares i contínues que la independència és l'opció preferida per a la majoria del poble escocès".

"O si hi ha un canvi important i significatiu en les circumstàncies vigents el 2014, com que es tregui Escòcia de la UE contra la nostra voluntat", ha apuntat.

La líder nacionalista escocesa ja va anunciar a principis de març que llançaran una nova iniciativa independentista aquest estiu. Sturgeon va reconèixer llavors que en el referèndum de 2014 hi va haver gent que "no va considerar que els nostres arguments fossin prou mobilitzadors" com per donar suport a la independència. Llavors, els residents a Escòcia van votar per 55 a 45 % a favor de la permanència.

Per aquesta raó, Sturgeon ha assenyalat que a partir de l'estiu ho plantejaran d'una manera innovadora, una vegada superades les eleccions escoceses de maig i el referèndum de permanència del Regne Unit a la UE del 23 de juny.