Publicat 08/10/2019 12:40

Uns 350 antiavalots de la Gurdia Civil se sumen al dispositiu a Catalunya per la sentncia del procés

Agente de la Guardia Civil.
GUARDIA CIVIL - Archivo

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

Uns 350 antiavalots de la Gurdia Civil se sumaran al dispositiu que ha dissenyat el Ministeri de l'Interior en suport als Mossos d'Esquadra per fer front a possibles incidents que es puguin produir una vegada es conegui la sentncia del Tribunal Suprem contra els líders polítics del procés independentista, segons han confirmat a Europa Press diverses fonts de la Seguretat de l'Estat.

Els agents de seguretat ciutadana d'USECIC i dels Grups de Reserva i Seguretat (GRS) de la Gurdia Civil se sumaran als de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) que han estat enviats a Catalunya des del segon aniversari del referndum de l'1-O. Diverses fonts d'Interior han explicat que, en tot cas, la Policia i la Gurdia Civil actuaran "en l'mbit de les seves competncies i en coordinació amb els Mossos d'Esquadra".

Els Mossos han activat tots els seus antiavalots de la Brigada Mbil (Brimo) i l'rea Regional de Recursos Operatius (Arro) de cara a les mobilitzacions anunciades des del segon aniversari de l'1-O, segons va traslladar la Prefectura del cos als sindicats en una reunió. La Policia Nacional també ha mobilitzat una trentena de grups d'antiavalots, en un dispositiu que pot assolir el miler d'efectius sobre el terreny.

El dispositiu policial s'anir avaluant, amb possibilitat de ser modificat a l'ala, en funció de si els grups independentistes compleixen finalment les crides de diferents plataformes com Tsunami Democrtic de respondre amb mobilitzacions al carrer a la sentncia del procés sobiranista, i si aquestes concentracions adquireixen un caire violent.

Segons fonts consultades per Europa Press, la Gurdia Civil va programar aquest dilluns, 7 d'octubre, una conferncia des del Centre d'Operacions de la Direcció General amb l'objectiu d'establir "un dispositiu especial que permeti reforar les capacitats de la Zona de la Gurdia Civil de Catalunya per mantenir uns nivells adequats d'autoprotecció per a les infraestructures prpies i garantir el normal funcionament de certs serveis essencials en aquesta comunitat autnoma".

En el disseny del dispositiu de l'Institut Armat hi han participat unitats de seguretat ciutadana de les zones d'Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa i Castella i Lleó, així com de vuit comandncies.

OPERACIÓ CONTRA ELS CDR

La possibilitat d'incidents va augmentar, segons informes policials, des que el dilluns 23 de setembre van ser detinguts per la Gurdia Civil nou integrants dels Comits de Defensa de la República (CDR) en una operació ordenada per l'Audincia Nacional i la Fiscalia. Set d'ells van ingressar a la presó acusats dels presumptes delictes de pertinena a organització terrorista, conspiració per causar estralls i tinena i fabricació d'explosius.

Tres dies després, el 26 de setembre, es va suspendre una reunió de la Comissió mixta de Seguretat entre l'Estat i la Generalitat convocada a la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, després que la Conselleria d'Interior allegués "motius d'agenda".

No obstant aix, sí que es va celebrar una reunió en la qual van participar comandaments de la Policia, la Gurdia i els Mossos, entre ells Andreu Joan Martínez, el director general de la policia catalana que va deixar el crrec per sorpresa el dia abans del segon aniversari de l'1-O. Diverses fonts del Ministeri d'Interior insisteixen que en el plnol operatiu la collaboració és "excellent".

El mateix 26 de setembre a la tarda el Parlament va aprovar demanar la retirada de Catalunya dels efectius de la Gurdia Civil, donar una resposta institucional contra la sentncia de l'1-O i impulsar un acord nacional per l'amnistia, l'autodeterminació i els drets civils i polítics.

Aquest dilluns, els CDR van anunciar que se sumaven a les marxes promogudes per l'ANC i mnium com a resposta a la sentncia del judici de l'1-O. La previsió és que surtin des de cinc punts de Catalunya. "Tots som necessaris. Aturem el país", han difós els CDR. També des de sindicats s'ha convocat una vaga per al 18-O.

PROTECCIÓ D'EDIFICIS PÚBLICS

Quan es va celebrar aquesta reunió s'havien mobilitzat ja cinc grups de la Unitat Policial d'Intervenció (UIP) --una mica més de 200 agents-- perqu es desplacessin Catalunya en suport als Mossos. La xifra, segons explicaven diverses fonts policials, podia augmentar en els propers dies i la previsió és que es desplacin prop d'un miler d'efectius.

Els antiavalots de la Policia Nacional s'encarregaran, en principi, de custodiar les seus d'edificis oficials de titularitat estatal com la Delegació el Govern espanyol, la Prefectura Superior, comandncies i casernes, o fins i tot seus de tribunals.

A aquests agents de la UIP s'hi suma un parell de grups de reguarda de la Unitat Central d'Intervenció (UCI) de la Policia que estan desplegats de manera contínua per, entre d'altres coses, fer-se crrec de la seguretat del pas fronterer de la Jonquera (Girona).

La tardor de l'any 2017, coincidint amb el referndum de l'1-O i la declaració unilateral d'independncia, es van arribar a desplaar a Catalunya uns 6.000 efectius policials. Encara que amb xifres molt inferiors, Interior també va recórrer a reforos en el primer aniversari de la votació independentista i en altres esdeveniments com el Consell de Ministres que es va celebrar a Barcelona el 21 de desembre del 2018.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés