Publicat 25/4/2019 12:00:38 +02:00CET

El TC avala el rgim lingüístic de les aules catalanes i tomba el currículum

Alrededor de 200 proveedores se inscriben en el programa ACCEDE como empresas suministradoras de libros de texto
OBRA SOCIAL LA CAIXA

BARCELONA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat el rgim lingüístic del sistema educatiu catal recollit en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i ha tombat les qüestions relatives al currículum, que comprn els ensenyaments, continguts, mtodes pedaggics i criteris d'avaluació de Primria, Secundria i Batxillerat.

La resolució, consultada per Europa Press, declara inconstitucionals i nuls per no ajustar-se a la normativa estatal bsica o envair-la els articles referits a les guies curriculars per etapes educatives, l'article que aborda l'Educació Secundria Obligatria (ESO), així com la regulació dels ensenyaments artístics i esportius.

També tomba l'article sobre cossos docents de la Generalitat, en qu s'aborda l'estructura dels professionals de l'educació d'acord amb la titulació acadmica exigida per accedir-hi.

Declara inconstitucionals i nuls els articles sobre l'accés al cos catedrtic de l'educació, així com els relatius al cos d'inspectors, i declara que el rgim lingüístic de l'Aran no és inconstitucional d'acord amb els fonaments jurídics expressats en la sentncia.

Desestima el recurs en la resta de qüestions abordades en la sentncia, que fa allusió a la LEC, aprovada pel Parlament el juliol del 2009.

Sobre el rgim lingüístic, afirma: "Abordant ja els concrets preceptes impugnats, l'art. 10.2 de la LEC no comporta, com afirmen els recurrents, l'exclusió del castell com a llengua de suport lingüístic per a aquells alumnes que ho necessitin, ni la impossibilitat que els alumnes puguin rebre l'educació en castell durant el període d'adaptació".

DEU ANYS DESPRÉS

"El precepte considera les dues realitats lingüístiques quan preveu un suport lingüístic específic", diu la sentncia, que es pronuncia sobre la normativa 10 anys després de la seva aprovació per part de la Cambra catalana.

"El fet que l'article 10.4 de la LEC es refereixi només a l'oferta d'ensenyament del catal no suposa tampoc inconstitucionalitat, perqu no és una norma específica del sistema educatiu, sinó del procés de normalització, l'objecte de la qual és facilitar el coneixement del catal a la població 'no escolar' que no va tenir oportunitat d'aprendre el catal a l'escola", afegeix la resolució.

Segons el TC, en la impugnació de l'art. 17, relatiu a l'occit o la llengua aranesa, "s'oblida que és l'Estatut i no una llei del Parlament qui declara l'oficialitat de la llengua aranesa".