Publicat 25/4/2019 12:00:38CET

El TC avala el règim lingüístic de les aules catalanes i tomba el currículum

OBRA SOCIAL LA CAIXA

BARCELONA, 25 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Constitucional (TC) ha avalat el règim lingüístic del sistema educatiu català recollit en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), i ha tombat les qüestions relatives al currículum, que comprèn els ensenyaments, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació de Primària, Secundària i Batxillerat.

La resolució, consultada per Europa Press, declara inconstitucionals i nuls per no ajustar-se a la normativa estatal bàsica o envair-la els articles referits a les guies curriculars per etapes educatives, l'article que aborda l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), així com la regulació dels ensenyaments artístics i esportius.

També tomba l'article sobre cossos docents de la Generalitat, en què s'aborda l'estructura dels professionals de l'educació d'acord amb la titulació acadèmica exigida per accedir-hi.

Declara inconstitucionals i nuls els articles sobre l'accés al cos catedràtic de l'educació, així com els relatius al cos d'inspectors, i declara que el règim lingüístic de l'Aran no és inconstitucional d'acord amb els fonaments jurídics expressats en la sentència.

Desestima el recurs en la resta de qüestions abordades en la sentència, que fa al·lusió a la LEC, aprovada pel Parlament el juliol del 2009.

Sobre el règim lingüístic, afirma: "Abordant ja els concrets preceptes impugnats, l'art. 10.2 de la LEC no comporta, com afirmen els recurrents, l'exclusió del castellà com a llengua de suport lingüístic per a aquells alumnes que ho necessitin, ni la impossibilitat que els alumnes puguin rebre l'educació en castellà durant el període d'adaptació".

DEU ANYS DESPRÉS

"El precepte considera les dues realitats lingüístiques quan preveu un suport lingüístic específic", diu la sentència, que es pronuncia sobre la normativa 10 anys després de la seva aprovació per part de la Cambra catalana.

"El fet que l'article 10.4 de la LEC es refereixi només a l'oferta d'ensenyament del català no suposa tampoc inconstitucionalitat, perquè no és una norma específica del sistema educatiu, sinó del procés de normalització, l'objecte de la qual és facilitar el coneixement del català a la població 'no escolar' que no va tenir oportunitat d'aprendre el català a l'escola", afegeix la resolució.

Segons el TC, en la impugnació de l'art. 17, relatiu a l'occità o la llengua aranesa, "s'oblida que és l'Estatut i no una llei del Parlament qui declara l'oficialitat de la llengua aranesa".

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.