Publicat 23/01/2022 11:17

Sebasti Alzamora explora la "maldat estesa" en la societat contempornia en la novella 'Rbia'

L'escriptor mallorquí Sebasti Alzamora
EUROPA PRESS

L'autor s'inspira en la relació d'un home solitari i el seu gos

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

L'escriptor mallorquí Sebasti Alzamora explora la "maldat estesa", l'estupidesa i l'agressivitat que veu en la societat contempornia en la seva última novella 'Rbia' (Proa Edicions), que relata la relació d'un home solitari i el seu gos, Taylor.

En una entrevista amb Europa Press, ha explicat que és una novella de ficció basada en fets reals perqu s'inspira en una cosa que li va passar a ell mateix fa un parell d'anys, quan el seu gos va morir enverinat, un episodi que recorda que el va deixar perplex: "La mescla d'emocions és la rbia", diu l'autor.

El protagonista, sense nom, és un home annim de mitjana edat que viu en una localitat turística al costat del mar, Bellavista, inspirada en llocs com Magaluf (Mallorca) o Lloret de Mar (Girona) "i és un escriptor que no exerceix, que insisteix que no té talent, té poca vida social", més enll dels passejos amb el seu gos.

Arran de la mort del Taylor, el protagonista "no fa una investigació ni es venja, sinó que observa el seu voltant" i reflexiona sobre la seva relació amb l'entorn, un lloc despersonalitzat de la perifria turística, degradat per la corrupció i el descontrol, i sobre els contrastos i els excessos dels humans.

En fixar-se en all que l'envolta, veur que en aquest nucli turístic aeroports i centres comercials conviuen amb la vida rural que hi va haver no fa gaire temps, un fenomen que a l'autor li recorda a les paraules del poeta mallorquí Miquel Ángel Riera: "La bellesa de l'home és que crea bellesa".

ON HI HA HUMANITAT HI HA CONFLICTE I BELLESA

Per a Alzamora, aquests llocs turístics estan "plens de tpics, per són realitats que val la pena explorar, perqu són més que llocs degradats, són llocs on hi viu gent", i segons ell, on hi ha humanitat hi ha tensions, problemes i conflicte, per també hi ha alegria i bellesa.

Ha detallat que en aquesta novella volia explorar la convivncia entre humans i animals --que segons ell de vegades est mitificada i pot fer pensar en tpics i cursileria--, i ha defensat que la vida animal "forma part de l'espectacle de la naturalesa i planteja una alteritat molt radical".

L'autor espera que 'Rbia' "commogui el lector, que el remogui, que no surti igual a com ha entrat, i que noti que algú li est parlant d'un assumpte que li importa", una sensació que assegura que ell experimenta amb les seves novelles preferides.

POESIA I NOVELLA HISTRICA

Sobre projectes de futur, ha explicat que est escrivint un llibre de poesia mentre treballa en una novella, que est en una fase inicial, que tindr lloc a la Catalunya del segle XIX i unir "elements d'histria, aventures i fins i tot humor".

Alzamora (Mallorca, 1972) és autor de novelles com 'Sara i Jeremies' (2002); 'La pell i la princesa (2005), amb la que va guanyar el Premi Josep Pla; 'Crim de sang' (2011), amb la que es va alar amb el Premi Sant Jordi, i 'La netedat' (2018), Premi Crítica Serra d'Or.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés