Publicat 7/8/2019 10:20:17 +02:00CET

Open Arms adverteix que alguns passatgers pateixen estrès posttraumàtic després de 6 dies a bord

Open Arms
OPEN ARMS

BARCELONA, 7 ago. (EUROPA PRESS) -

El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha advertit aquest dimecres que alguns dels passatgers comencen a patir estrès posttraumàtic després de sis dies a bord del vaixell, "després d'haver viscut als horribles camps de detenció libis".

A més ha explicat que els 121 rescatats estan cansats físicament i que esperen una resposta de la Comissió Europea per desembarcar a Itàlia o a Malta, i ha deixat com a última opció desembarcar a ports catalans: "No toca. No podem permetre que la gent pateixi ara un viatge de cinc dies. Si s'hagués de fer, es fa, però millor arribar a Itàlia o a Malta i repartir via aèria", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio recollida per Europa Press.

"Volem arribar a una situació coordinada. Costa, però penso que ho aconseguirem", ha sostingut en referència a la petició que han fet a la Comissió Europea --mitjançant el Govern espanyol-- de poder desembarcar en un dels ports propers.

En aquest sentit, ha asseverat que la seva activitat es desenvolupa sota el paraigua del dret marítim i que si tenen un problema greu, entraran a Itàlia amb l'empara d'aquesta norma.

Preguntat sobre l'actuació del Govern espanyol, ha exposat que Espanya mai no els ha negat cap port, però que després n'han pagat la conseqüències: "Des del seu despatx ens van retallar les hores de navegació, ens van prohibir moltes activitats".

Pel que fa a la seva opinió sobre que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, acollís el buc Aquarius a València i ara hagi amenaçat --segons ells-- l'Open Arms amb multes, ha valorat: "Els polítics es mouen per impulsos polítics i mediàtics. En aquell moment el comprometia políticament i ara ens trobem en un altre moment".

MANTERS

Sobre els manters i el dispositiu per reduir-ne la seva presència a Barcelona, ha apuntat que no és qui per opinar sobre això perquè Open Arms treballa en l'àmbit marítim, però ha assegurat que el problema és que no tenen permís de treball: "Si en tinguessin, no haurien de fer aquesta feina. Es veuen sotmesos a guanyar-se la vida".

Ho ha comparat amb la situació de les persones que es veuen obligades a fugir de manera clandestina: "De la mateixa manera que els manters no poden treballar i això els porta a delinquir, si els refugiats tinguessin vies segures, no es lliurarien al crim organitzat", ha dit pel que fa a les pasteres.

Després de l'entrevista, Open Arms ha publicat al seu perfil de Twitter que necessiten ajuda i han criticat Europa: "Sisè dia sense un port segur on desembarcar. Aquesta Europa inhumana continua de vacances. Ara més que mai, us necessitem al nostre costat".