Actualitzat 14/06/2014 11:51

Només un de cada 10 professionals sanitaris que són agredits denuncia el seu agressor

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

En els últims cinc anys s'han registrat més de 30.000 agressions a professionals sanitaris al Sistema Nacional de Salut (SNS) però encara se segueix detectant un baix índex de denúncia per part dels agredits, ja que només el 10,95 % ha portat al seu agressor als tribunals.

Així es desprèn de les dades recopilades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en un informe presentat a les comunitats a l'últim Consell Interterritorial celebrada aquesta setmana, en què es va acordar proposar que els professionals siguin reconeguts com autoritat pública perquè, en cas de conflicte, el seu testimoni tingui "presumpció de veracitat".

L'informe ofereix dades del 2008 a 2012, recollides per Europa Press, i mostra com el nombre d'agressions a la sanitat pública ha augmentat progressivament, sobretot coincidint amb els primers anys de la crisi, passant de les 4.659 comptabilitzades el 2008 als 7.043 registrades el 2011. Un any més tard, el 2012, es van registrar menys agressions, un total de 6.240.

Les agressions són tan freqüents a atenció primària com als hospitals, i en la majoria de casos (80%) són agressions verbals, com insults, vexacions i intents de coacció. A més, en el 4 % de les agressions s'han produït també importants danys patrimonials.

Les víctimes són majoritàriament dones, un 72 % del total, si bé Sanitat recorda que el sector sanitari està integrat en un 73 % per dones, el que podria explicar aquest alt percentatge d'agressions.

Pel que fa al motiu d'agressió, els més freqüents són problemes relacionats amb l'organització del centre com el temps d'espera o la falta d'informació; o disconformitat amb l'atenció o el tracte rebut pel professional. Tot i que tot el personal ha patit aquest fenomen, són els metges, seguits dels infermers, els més agredits.

COL·LEGIS I SINDICATS JUGUEN UN PAPER "MOLT ACTIU" EN LA SEVA DEFENSA

Tot i aquestes dades, i davant del baix índex de denúncia per part dels professionals agredits, els col·legis professionals i les organitzacions sindicals han adoptat un paper molt actiu en la defensa dels professionals sanitaris, ressaltant la importància de denunciar aquests fets.

El Ministeri reconeix que el coneixement de les mesures encaminades a prevenir les agressions a professionals pot ser un estímul per denunciar i donar a conèixer les agressions, per tant a l'hora de valorar els resultats caldria tenir en compte que pot augmentar el nombre de registres d'agressions.

A més, proposa a les administracions facilitar el necessari suport, defensa i assessorament jurídic a tots els professionals afectats per agressions a l'entorn laboral i mantenir-los informats del curs de la tramitació de les denúncies, així com eximir a l'agredit dels costos de l'assessorament jurídic.

Altres mesures també passen per mantenir un estret contacte amb la Fiscalia per al seguiment de les actuacions judicials i prestar atenció al tractament (incloent el psicològic) i rehabilitació dels professionals agredits en la mesura en la qual calguin, així com el seguiment de les corresponents situacions d'incapacitat temporal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés