Publicat 14/12/2019 12:31:45 +01:00CET

Les posicions climàtiques dels països continuen aferrissades

La presidenta de la COP25, Carolina Schmidt, en el plenari d'aquest dissabte al matí a la Cimera del Clima, Madrid (Espanya) 14 de desembre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La presidència xilena de la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU, Carolina Schmidt, ha demanat als gairebé 200 països que "en aquest procés final" es "llegeixin" i revisin els nous esborranys d'acords als quals s'han arribat després d'una matinada de negociació.

Després de dues setmanes d'una COP25 que havia d'haver acabat aquest divendres a la tarda, les posicions climàtiques dels països cotninuen enverinades tant pels aspectes de l'article 6, relatiu als mercats de carboni, com per la data de comunicació i implantació dels compromisos nacionals de reducció, però també per qüestions com el gènere i els drets humans, entre d'altres.

A les 9.00 hores d'aquest dissabte, la presidenta de la COP, la ministra de Medi Ambient xilena, Carolina Schmidt, va convocar les parts a un plenari informal en el qual els països han expressat la seva posició.

L'Aràbia Saudita i Rússia han expressat amb claredat que no estan disposats a aprovar un text que tingui en compte els oceans però no la capacitat d'absorció de CO2 dels sòls.

Mentre, països com Suïssa, Noruega, Costa Rica, Bhutan, Colòmbia, Granada, Mèxic, Illes Marshall, Bangladesh i fins i tot la Xina, han manifestat que el text manca de l'ambició necessària i que és inacceptable que la Cimera es tanqui sense que, precisament, els països hagin mogut fitxa per complir amb la crida de l'ONU i Xile a l'ambició climàtica per limitar l'increment de la temperatura global de la terra a 1,5ºC.

"El més important és que aquestes decisions no reflecteixen el que es necessita ni l'ambició requerida", deia la portaveu de Suïssa.

Austràlia, per la seva banda ha mostrat la seva preocupació pels mercats de carboni tot i que, al mateix temps va demanar augmentar l'ambició. L'Uruguai ha mostrat el seu suport a Mèxic i l'Argentina, que van exigir aspectes en matèria de gènere i drets humans però observen amb preocupació la no incluisó del mecanisme de pèrdues i danys.

El delegat palestí ha demanat a les parts que "en aquestes hores finals" cal aconseguir implantar el que es va acordar a París per "fer d'aquest món un lloc millor", la qual cosa va despertar aplaudiments en el plenari Baker.

Quant a l'article 6, Costa Rica i Belize han demanat un llenguatge "clar i sense excepcions" cosa a la qual es va unir Illes Marshall, la representant de les quals va manifestar que vol l'èxit de la COP però "no a qualsevol preu". "No podem estar aquí per a res. Necessito tornar a casa meva i poder dir als meus fills que després de la negociació torno amb un bon acord per al seu futur", va apel·lar, cosa que també va provocar aplaudiments.

Per la seva banda, la ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, va expressar que els agradaria que de Madrid sortís "un clar compromís de tots, que reflecteixi l'acció que està passant a tot arreu i també que asseguri i doni confiança en els compromisos per assegurar l'acció i ambició"

Després d'escoltar les parts, Schmidt ha demanat als països que tornin a revisar els textos i els ha emplaçat a una reunió posterior, encara sense hora ni data.

el més llegit

 1. 1

  Lleida registra 19 ingressos de positius per covid-19

 2. 2

  La Plataforma per la Llengua demana a TV3 que "s'aturi la castellanització" de la cadena

 3. 3

  Detectat un brot amb cinc positius a Matadepera

 4. 4

  Colau ofereix al Govern més rastrejadors i la Generalitat "no ho veu"

 5. 5

  Una cinquantena de focus a Lleida entre brots i agrupacions de casos