Publicat 14/12/2019 13:36:41 +01:00CET

WWF qualifica "d'inacceptable" per "extremadament feble" l'últim esborrany de la Cimera i demana més ambició

Jornada del dissabte de la Cimera del Clima, on continuen les negociacions entre líders, Madrid (Espanya) 14 de desembre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 14 des. (EUROPA PRESS) -

WWF ha qualificat l'últim esborrany per a la declaració final de les parts de la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU "d'inacceptable" perquè és "extremadament feble" i "decebedora", en particular el que es refereix a l'ambició per augmentar els compromisos nacionals de reducció d'emissions dels països, davant l'actual emergència climàtica.

Per a la cap de la delegació de WWF a la COP25, Vanessa Pérez-Cirera, l'esborrany de text final que s'ha conegut a primera hora d'aquest matí després d'una nit de negociacions necessita, "amb urgència referències per millorar els compromisos climàtics (NDC) el 2020", cosa que en aquest moment "s'ha eliminat pràcticament".

L'ONG celebra i agraeix la postura de països com Belize, Granada, UE, Noruega, Suïssa, Singapur i Colòmbia, entre d'altres, que han expressat que el suport a l'ambició ha de quedar reflectit en el text final. Ara, l'ONG demana que la presidència xilena de la COP torni a la taula de negociacions amb un text "equilibrat i representatiu" i que estigui alineat amb l'ambició perquè les parts millorin els seus compromisos nacionals de reducció en 2020, d'acord amb el que demana la ciència.

A més, WWF subratlla el seu acord amb la declaració de Colòmbia d'aquest matí que va expressar en el ple informal convocat per conèixer les postures dels països que "un resultat pel simple resultat no és suficient".

Per a Pérez-Cirera, no es pot iniciar l'Acord de París amb promeses que porten al món a temperatures superiors als 3 graus centígrads. "Això no és el que van acordar les parts a París", ha recordat.

L'ONG ha elogiat també al reflexió de la portaveu d'Illes Marshall, que ha assenyalat que sembla que en aquest moment s'està retrocedint, quan s'hauria d'estar fent "un salt quàntic en l'altra direcció".

Finalment, WWF apel·la al fet que aquesta COP que s'ha anomenat "de l'ambició" que va pel seu primer dia de pròrroga davant la falta d'acords de les parts, estigui "a l'alçada de les expectatives de les persones que marxen als carrers, de la ciutadania i les comunitats vulnerables que pateixen els impactes de la crisi climàtica, així com de l'esperança de milions de persones per a un món en què es pugui prosperar".