Actualitzat 05/06/2018 17:22

Investigadors de la UAB proven un sistema per recollir metalls d'aigües residuals

Vista aèria del sincrotrón Alba
ALBA - Archivo

CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 5 juny (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha provat al Sincrotró Alba un sistema de tractament d'aigües que permet capturar metalls de les aigües residuals procedents de la indústria.

El procés d'absorció es basa en la retenció dels contaminants en una superfície sòlida anomenada adsorbent, que s'ha estudiat amb biomassa de pi i materials derivats, i que una vegada polvoritzats, s'han posat en contacte amb mostres d'aigua que barregen metalls pesats com ara coure, cadmi i plom, entre d'altres, segons ha informat aquest dimarts el Sincrotró Alba.

Les mostres recollides d'aquest experiment s'han analitzat amb la tècnica espectroscòpia d'absorció de rajos X de l'equipament vallesà i que ha permès detectar el canvi dels metalls pesats en connectar i ser absorbits en la biomassa.

En aquest sentit, els treballs amb partícules d'òxid de titani han ofert una millor capacitat d'absorció per als contaminants estudiats.

El mètode dut a terme al Sincrotró Alba pot ser útil per a collites de cafè, sucre de canya i cacau, a més els metalls que es recullen poden recuperar-se i, en algun cas, reutilitzar-se per a la indústria, encara que s'espera tenir més detall del funcionament dels processos d'adsorció amb biomassa general i amb biomassa de pi en particular i que permetria poder netejar de forma fàcil, ecològica i sostenible les aigües contaminades amb metalls pesats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés