Publicat 7/12/2019 15:04:09 +01:00CET

Greta Thunberg: "Els líders ens estan traint i no deixarem que això continuï passant"

L'activista sueca Greta Thunberg intervé en la Marxa pel Clima que recorre els carrers del centre de Madrid, 6 de desembre del 2019
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 7 des. (EUROPA PRESS) -

La jove activista sueca Greta Thunberg ha posat la cirera a la Manifestació pel Clima que s'ha celebrat a Madrid aquest divendres i ha assegurat que la societat no deixarà que els líders polítics continuïn traint la població per la seva falta d'actuació contra el canvi climàtic.

"Els líders polítics ens estan traint i no deixarem que això continuï passant, que se surtin amb la seva. Diem: Ja n'hi ha prou, el canvi arriba us agradi o no. No hi ha més opció", ha sentenciat Greta a la plaça de Nuevos Ministerios, on ha acabat la marxa climàtica.

La jove ha saludat els assistents amb un perfecte espanyol amb un 'Com esteu?', els ha donat les gràcies per acudir i ha afegit que està "molt contenta" d'estar a Madrid.

Així, Thunberg ha manifestat que el món està "en emergència climàtica" i ha demanat sortir de la zona de confort. "Això és el que estem fent aquí: Dir als responsables polítics que han de ser responsables i protegir el futur de les noves generacions", ha explicat.

A més, ha subratllat que, tot i que els líders polítics es reuneixen a Madrid per "negociar" el futur dels manifestants, segons ella, l'esperança "no està entre els murs de la COP25", sinó que està entre els manifestants.

L'activista ha assenyalat que sembla que "almenys" hi ha 500.000 persones participant en la Marxa pel Clima. Als participants els ha dit que ells són l'esperança.

"Necessitem que continueu. Hem d'aprofitar l'impuls i continuar avançant. Perquè les persones del sud escoltin la nostra veu i per ajudar les persones que més pateixen en aquesta emergència climàtica", ha afegit l'adolescent sueca que confia que el canvi arribarà de les masses, de les persones que demanen accions. "Som nosaltres; els qui portarem el canvi", ha manifestat.

En aquest context, ha reclamat als responsables polítics que escoltin la societat que és la que "ara mateix" està liderant la lluita contra l'emergència climàtica. "Ells han de seguir-nos a nosaltres. Ara estem marcant el camí i ells han de fer la seva feina", ha insistit.

Els aplaudiments del públic han estat sobretot per Greta Thunberg, que ha emocionat els assistents i fins i tot ha provocat les llàgrimes d'alguns. També Javier Bardem ha recollit alguns elogis del públic que hi havia davant de l'escenari.

Tocades les 20.00 hores, la capçalera de la manifestació ha arribat a Nuevos Ministerios, on s'ha situat un escenari en el qual s'han dut a terme diverses accions mentre arribava l'activista Greta Thunberg.

A més d'actuacions de 'mims', també s'ha desplegat la bandera 'Els ulls del món' amb rostres de persones de tots els països i races per simbolitzar la vigilància a l'acció dels governs. "Els ulls del món estan posats en vosaltres. No ens decebeu", ha dit un activista des de l'escenari.

Posteriorment, hi ha pujat Sonia Guajajara, una líder indígena brasilera, que ha intervingut per fer una crida a la lluita "a favor de la vida". "La lluita de la Mare Natura és la mare de totes les lluites", ha subratllat.

Després, diversos col·lectius amazònics han protagonitzat accions de denúncia i crides a la justícia climàtica des de la plataforma, a la qual en un moment els organitzadors han hagut de pujar per desallotjar un grup d'activistes bolivians que s'ha quedat corejant cançons reivindicatives més temps del que tenien estipulat.

A les 21.00 hores, després dels discursos de l'actor Javier Bardem i Greta Thumberg, s'ha procedit a la lectura del manifest, en el qual els ecologistes demanen l'aplicació real de l'acord de París i "millors instruments i fons verds" pel clima. Segons han avisat, les polítiques actuals i el sistema capitalista és "incompatible amb els límits planetaris".

Les activitats s'han perllongat fins a les 22.00 hores, amb altres accions reivindicatives i el concert d'Amaral i Macaco, entre d'altres.