Publicat 12/01/2015 14:19

La Fundació Arqueològica Jordi Clos cedeix 37 peces al futur Museu de les Cultures del Món

El teniente de alcalde J.Ciurana, el alcalde X.Trias y el coleccionista J.Clos
EUROPA PRESS

Es podran veure a partir del 7 de febrer i configuraran un relat de l'art precolombí

BARCELONA, 12 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Arqueològica Jordi Clos, dipositària de la col·lecció d'Art Precolombí propietat de l'Hotel Claris, ha cedit gratuïtament a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) 37 peces durant cinc anys per exposar-les en el futur Museu dels Cultures del Món, que s'inaugurarà el pròxim 7 de febrer.

"Teníem un buit important pel que fa a l'Amèrica precolombina", ha expressat en roda de premsa aquest dilluns el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, que ha detallat que de tota la cessió, 34 peces són precolombines, dues índies i una faraònica, i que aquestes s'integraran en el discurs del museu.

El fundador de la Fundació Arqueològica Jordi Clos, Jordi Clos, ha explicat que la part cedida representa un 15% de la seva col·lecció --que té en total unes 300 peces--, i que conforma "un recorregut ampli per la cultura precolombina", de manera que queden pocs forats per cobrir en la història d'aquesta cultura.

Clos ha pronosticat l'èxit del Museu de les Cultures del Món, que s'emplaçarà davant del museu més important de la ciutat, el Picasso, amb gran afluència de visitants, i ha dit que és molt difícil destacar una peça d'entre el total de la cessió, ja que ell i la seva dona, Montse Casellas, les han anat adquirint durant molts anys i els tenen molt afecte.

Així i tot, ha exalçat la 'Figura antropomorfa amb màscara d'au' del 300-900 a.C., maia i procedent de Mèxic-Guatemala, pel seu bon estat de conservació; les peces de la ballarina Carmen Tórtola Valencia --que va fer una col·lecció extraordinària gràcies a un nuvi enginyer de les mines del Perú--, i ha destacat que entre les peces "hi haurà alguna extraordinària no per la mida, sinó per la qualitat".

En aquest recorregut hi haurà també ceràmiques procedents de les cambres sepulcrals de Mèxic --dels estats de Colima, Jalisco i Nayarit--, aixovars funeraris de Veracruz, Teotihuacán i Mezcala, i peces ceràmiques de la Mesoamèrica maia, entre d'altres.

UNA COL·LECCIÓ QUE VA COMENÇAR EN ELS 70

La seva col·lecció precolombina va començar en els anys 70, quan Clos va comprar una part veneçolana, i la va complementar en els anys 80 amb noves peces: "Ens aficionem des d'aleshores; a mesura que anàvem a subhastes a Nova York a comprar les peces d'art egipci, comencem a entrar en contacte amb cultura precolombina, que fa 30 anys tenia una diversitat d'oferta important i llavors vam tenir la sort d'iniciar la col·lecció".

A més de les peces, s'ha cedit una col·laboració per a nombroses activitats relacionades amb la col·lecció --cursos, conferències i tallers--, a més de la biblioteca associada al fons: "Vam tenir la sort de comprar la biblioteca Masdeu dels segles XVI i XVII, són els llibres que van fer els primers missioners que van anar d'expedició a Amèrica".

Fins ara les peces eren exposades a l'Hotel Claris, i han format part de nombroses exposicions itinerants i monogràfiques que, als seus inicis, va començar exposant-se al Palau de la Virreina el 1995.

AGRAÏMENT DEL CONSISTORI

Ciurana ha assegurat que dóna gust trobar persones disposades a ajudar amb la seva disponibilitat i col·laboració, ja que la cessió permetrà que el públic del museu també gaudeixi d'aquestes peces: "Hi ha col·leccionistes amb un sentit molt patrimonial de la seva col·lecció, i altres que decideixen que el seu esforç sigui gaudit pel conjunt de la ciutadania".

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha agraït "de tot cor" aquesta cessió, i l'ha considerat un acte de generositat cap a la ciutat.

Per potenciar la imatge del Museu Cultures del Món --orientat a la difusió del patrimoni cultural d'Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania--, s'oferirà una entrada combinada amb el Museu Egipci per 12 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés