Publicat 16/01/2018 14:05

Els sanitaris de residències públiques i els de Primària compartiran l'historial clínic

F.Iglesies i D.Elvira amb una infermera i un responsable de l'aplicatiu
EUROPA PRESS

La Generalitat implementa aquesta millora en 17 residències i es planteja estendre-la a les delegades

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 16 gen. (EUROPA PRESS) -

Els professionals sanitaris de les 17 residències públiques i de gestió pública per a ancians i persones amb discapacitat tindran accés, des del mateix centre, a l'aplicatiu informàtic que utilitzen els Equips d'Atenció Primària (EAP) i compartiran l'historial clínic en un entorn col·laboratiu, la qual cosa millorarà l'atenció, la comunicació i la presa de decisions.

Ho han explicat en una atenció als mitjans aquest dimarts, el secretari general en funcions de la Conselleria de Salut de la Generalitat i director del Servei Català de Salut (CatSalut), David Elvira, i el secretari d'Assumptes Socials i Famílies, Francesc Iglesies, en la Residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), en la qual més del 80% de residents té dependència severa.

El responsable d'Assumptes Socials ha destacat que suposa "un pas endavant" per donar resposta a la realitat que veuen cada vegada més les residències, on el perfil d'usuaris és cada vegada més depenent, d'edat més avançada --amb una mitjana d'ingrés de 84 anys-- i amb un perfil clínic més complex, la qual cosa fa que cada vegada s'hagin d'interrelacionar més les tasques de cures i de curació.

Elvira ha posat en valor que els metges i infermeres d'una residència tindran la mateixa informació que els EAP, amb accés a la plataforma interoperada pel sistema de salut, la qual cosa suposarà un salt qualitatiu tant en l'atenció com en la comunicació amb el metge de capçalera: "No volem familiars que facin de correus, sinó que acompanyin", ha afegit.

El sistema s'implementarà en aquestes residències de gestió pública aquest any, després d'iniciar-se en la de Feixa Llarga, i el 2018 també treballaran en "com escalar aquesta experiència en centres públics de gestió delegada", uns 40 més, ha explicat Iglesies, que ha afegit que si l'experiència és positiva, més endavant podria plantejar-se en la resta, en conversa amb el sector.

INCLOURE DADES DIAGNÒSTIQUES

Els metges i infermeres de les residències comptaran amb un aplicatiu informàtic que pot instal·lar-se en ordinadors i en tauleta, la qual cosa els permetrà assimilar les seves funcions a les dels professionals d'atenció primària, i accedir a aquesta informació clínica des del mateix llit de l'usuari de la residència.

Podran consultar imatges mèdiques i prescripcions de medicaments, la qual cosa també reduirà ingressos innecessaris en urgències, així com introduir dades rellevants sobre el diagnòstic, atendre urgències al mateix centre, demanar analítiques al CAP i consultar els resultats, demanar visites a especialistes i anotar o prescriure la medicació que requereixin.

També han destacat que el sistema respectarà la privadesa d'aquestes dades, de caràcter mèdic, amb garanties per als residents i confidencialitat en l'accés.

"DUPLICITATS"

La directora de la residència Feixa Llarga, Conchita Barbera, ha explicat que el centre té prop d'un centenar de residents, entre els quals hi ha un 88% d'alta complexitat, i que amb una infermeria les 24 hores i potenciant l'atenció primària domiciliària han reduït un 60% els ingressos innecessaris d'urgències, amb la qual cosa amb aquesta informació podran fer-ho encara més.

També ha esmentat "duplicitats" que existeixen en tots dos costats, tant el d'atenció com el sanitari, i que podran solucionar-se, així com que feia molts anys que veien com a necessari un aplicatiu tecnològic com aquest, ja que els treballadors requerien tenir accés a aquesta informació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés