Actualitzat 1/4/2019 15:17:36 +00:00 CET

Els partits catalans signen un document contra el racisme i la xenofòbia

Els partits catalans signen un document contra el racisme i la xenofòbia
EUROPA PRESS

Torra reuneix la Taula de partits i entitats contra el racisme

Torra reuneix la Taula d'entitats i partits contra el racisme

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

Els partits catalans representats al Parlament han signat aquest dilluns un document per combatre el racisme i la xenofòbia en el qual es comprometen a "evitar i denunciar els discursos que incitin el pas del racisme latent als actes de racisme".

L''Acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia' l'han signat els grups polítics en la Taula de partits i entitats contra el racisme, presidida a la Generalitat pel president Quim Torra i en la qual han participat els grups parlamentaris i unes 50 entitats en un acte a l'Arts Santa Mònica.

El text demana responsabilitat als partits en els seus discursos polítics, per la qual cosa acorden "emetre missatges sobre immigració que donin eines a la ciutadania per conèixer els beneficis que la immigració i la diversitat" tenen per a la societat catalana, i basar aquests discursos en dades en comptes de percepcions subjectives.

També defensen abordar els problemes que puguin sorgir al voltant de la immigració amb "responsabilitat, sense contribuir a incrementar-los, sinó orientant els missatges a les solucions".

A més, el document expressa el compromís de totes les forces polítiques amb la defensa dels valors democràtics "de foment de la convivència i de respecte a la diversitat".

PARTITS POLÍTICS

La diputada de Cs Noemí de la Calle ha advocat per la necessitat de disposar d'eines que "tanquin el pas a la intolerància", i ha afirmat que es necessita compromís i perseverança pel que ha considerat necessari un grup de treball al Parlament.

Per part de JxCat, la diputada Salwa Laouaji ha subratllat que Catalunya està mostrant maduresa en un moment que "l'extrema dreta vol trencar la convivència", i ha apel·lat a no baixar la guàrdia i combatre la xenofòbia amb recursos i formació des de la responsabilitat compartida.

Els diputats d'ERC Sergi Sabrià i Ruben Wagensberg han qualificat d'històrica la reunió, que envia un missatge de compromís davant d'un debat amb el qual no ha d'haver-hi fissures: "Hem de ser un bloc" amb aquest acord de mínims.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha considerat que és un acord imprescindible i molt positiu, ha advocat per la construcció d'una societat diversa, fomentant els ponts: "Conèixer les seves realitats i que coneguin les nostres" buscant una Catalunya oberta contra el racisme i la xenofòbia.

La líder d'En Comú Podem al Parlament Jèssica Albiach ha criticat la llei d'estrangeria i els centres d'internament d'estrangeria, ha reclamat compromís pressupostari per a les polítiques migratòries i d'acolliment, i ha assenyalat: "Ens juguem el país que volem ser".

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha subratllat que la formació participa d'una manera crítica en l'acord, ha remarcat que s'ha de reconèixer el "racisme institucional", i ha lamentat que comença un cicle electoral en què molts migrants no podran votar.

El diputat del PP Santi Rodríguez ha afirmat que davant d'un fet migratori tan important és ser capaços de reconèixer les oportunitats que obre com abordar els riscos.

ENTITATS MUNICIPALISTES

Les entitats municipalistes també han clamat per lluitar contra el discurs xenòfob, i des de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Isidre Sierra ha advocat per un treball conjunt de partits, entitats i administració, i ha clamat al consens per preservar de la dialèctica partidista una qüestió com el racisme.

Des de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Salut Gonzalez també ha apel·lat a una feina conjunta en la lluita per la cohesió social, i ha remarcat la necessitat de dotar la ciutadania d'eines que "puguin desmuntar estereotips i prejudicis".

En la reunió de la taula també han assistit un ampli ventall d'entitats i associacions com Càritas, el Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya, Creu Vermella, Consell Islámic Cultural de Catalunya, Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), Foment del Treball, CCOO, Fundació Ibn Batuta, Sos Racisme, UGT, Lafede.cat i el Sindicat de Manters, entre d'altres.

el més llegit

 1. 1

  El Govern recarregarà targetes menjador 15 dies més i pagarà dos mesos a la concertada

 2. 2

  L'Hospitalet (Barcelona) distribueix test ràpids de Covid-19 i rep material sanitari

 3. 3

  La pandèmia de coronavirus supera el milió de contagis i deixa més de 51.000 morts

 4. 4

  Coronavirus.- La residència de gent gran de Capellades (Barcelona) registra 24 morts

 5. 5

  Coronavirus.- Badalona (Barcelona) demana a les gasolineres no vendre aliments entre les 21 i les 6 hores