Actualitzat 16/06/2015 14:01

En els afectats per hipoteca es multiplica el risc de problemes de salut i de trastorn mental

Vanesa Valiño (Desc) y Carlos Macías (PAH)
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 Juny (EUROPA PRESS) -

En les persones afectades per la hipoteca gairebé es triplica la probabilitat de tenir problemes de salut i es multiplica per entre sis i vuit vegades el risc de patir un trastorn mental, segons l'estudi 'Emergència habitacional a Catalunya', elaborat per l'Observatori Desc i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

   L'estudi, fet a 905 persones afectades per processos d'execució hipotecària, mostra que el 40,2% dels homes i el 57,4% de les dones asseguren tenir una percepció regular o baixa de la seva salut, quan les dades de la població general és del 14,9% i el 18,8%, respectivament, d'acord amb l'Enquesta de Salut de Catalunya del 2013.

   En el cas del risc de trastorn mental, un 83,8% dels homes enquestats i un 90,5% de les dones presenten risc de problemes de salut mental, fet que suposa vuit i sis vegades més que la població general, que és del 9,9% i del 15,4%, respectivament.

   Laia Palencia, del projecte Sophie coordinat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha explicat que s'ha detectat presència de migranya, mal de cap freqüent i mal d'esquena crònic per una possible relació amb l'estrès i l'ansietat produïda pel desnonament.

   L'estudi determina que la salut empitjora a mesura que la situació hipotecària es fa més precària, per la qual cosa la percepció de la salut com a dolenta entre els homes augmenta del 32%, entre els que estan al corrent de pagaments, fins al 86%, d'aquells que ja han estat desnonats.

   L'estudi de la PAH i Desc també posa èmfasi en la salut dels nens i assenyala que el 18% dels nens i el 13% de les nenes tenen problemes de salut, respecte del 5% i el 3% de les població infantil de Catalunya.

   El portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha remarcat que el 55% dels enquestats té menors a càrrec, que el 40% de les famílies està a l'atur --només en un 15% dels casos amb algun tipus de prestació-- i que més de la meitat dels desnonaments del 2013 i el 2014 es van produir per impagament del lloguer.

INFÀNCIA

   Un altre dels participants a l'estudi, Bálint-Ábel Berenényi, del grup d'investigació Emigra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha posat especial èmfasi en la situació dels menors, i ha advertit que "per cada deu adults afectats, hi ha nou menors" que continuen invisibilitzats.

   Ha ressaltat que les execucions hipotecàries fan difícil fer front a alguns drets del nens, com l'educació i l'oci, i ha esgrimit alugnes dades, com ara que el 86% de les famílies ha hagut de canviar de col·legi i el 75% ha hagut d'abandonar alguna activitat extraescolar.

   Macías ha remarcat que només el 2% del parc immobiliari és de lloguer social, ha considerat necessari que s'augmenti en 440.000 habitatges per situar-se en estàndards europeus --18%--, i ha remarcat que és possible després d'haver-hi, segons ell, 448.000 pisos buits a Catalunya.

   Davant d'aquesta situació, la directora de l'Observatori Desc, Vanesa Valiño, ha considerat necessàries reformes estructurals en l'àmbit de l'habitatge, la infància, la salut i l'ocupació, així com polítiques de segona oportunitat per a afectats per la hipoteca.

   Ha advocat per un lloguer social més important, entendre l'habitatge "com una política de drets", i ha sol·licitat que les entitats que treballen en la matèria puguin participar en la presa de decisions ja que coneixen la problemàtica de primera mà.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés