Hospital Carlos III, donde está ingresada la auxiliar de enfermería con ébola
EUROPA PRESS

MADRID, 13 Oct. (EUROPA PRESS)

El director de l'Institut Hospital Carlos III i membre del comitè especial per a la gestió de la malaltia pel virus de l'Ebola, Antonio Andreu, ha reconegut que l'equip mèdic que tracta Teresa Romero està "esperançat dins de la prudència", pel que fa a una possible evolució favorable de la pacient tot i que ha recordat que "en medicina, fer afirmacions predictives, és tremendament arriscat".

   "Així com van passant els dies, sobretot si la pacient es manté estable, les esperances de supervivència van augmentant", ha indicat Andreu, en una entrevista a Onda Cero recollida per Europa Press, tot i que ha insistit que "la prudència aconsella ser extremadament cautelosos".

   Andreu ha ressaltat que les quinze persones que es troben aïllades després de mantenir contacte amb Teresa Romero continuen afebrils. "El període durant el qual porten en aquesta situació s'acosta als vuit dies i a partir d'aquí està demostrat que la probabilitat de desenvolupar la infecció baixa de manera molt significativa, dia que ha passat dia que hem guanyat", ha indicat Andreu.

   L'expert ha incidit que la "situació des del punt de vista clínic i epidemiològic està extremadament controlada". Ha fixat com a data determinant el dia 27 d'octubre per dir que "la situació quedarà completament lliure" d'Ebola i ha posat èmfasi en el fet que els mecanismes de control d'una possible extensió de la malaltia s'"hagin maximitzat".

   Alhora, ha destacat la decisió del comitè especial de posar-se en contacte amb l'ambaixada dels EUA i amb el centre de malalties d'Atlanta per intercanviar informació, després del contagi d'una sanitària estatunidenca. "Tenim l'obligació d'identificar tots els elements que puguin ajudar altres països perquè el flux d'informació permeti que tots els sistemes sanitaris actuïn de manera molt ràpida", ha explicat.

   Pel que fa a la possibilitat que el sèrum de Teresa Romero pugui ser utilitzat en el tractament d'altres casos si finalment supera la malaltia, ha assegurat que es tracta d'"un material biològic que cal tenir en cartera". En aquest sentit ha recordat que "ha succeït ja amb el de la germana Paciencia el sèrum de la qual s'està administrant a Teresa Romero, perquè els qui superen l'Ebola creen anticossos de defensa que, alguns, tenen la capacitat d'atacar el virus".

"MOLT ARRISCAT UN PRONÒSTIC"

   D'altra banda, el científic i membre del comitè especial per a la gestió de la malaltia de l'Ebola, Fernando Rodríguez Zarzalejo, ha coincidit que en aquest moment "és molt arriscat" fer qualsevol pronòstic sobre la possible evolució de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero.

   L'expert, en declaracions a la Ser recollides per Europa Press, ha destacat la importància del tractament de suport que està rebent la pacient per "mantenir les constants vitals i que és essencial per a un bon pronòstic". Pel que fa als antivirals experimentals que està rebent, ha recordat que "els efectes no es coneixen" i resultarà "difícil", pel fet d'haver tractat pocs pacients, d'"atribuir-los l'èxit o el fracàs".

   Pel que fa a les crítiques dels veïns de Teresa Romero per la tardança en la descontaminació de l'edifici, ha reconegut que "hagués estat desitjable" haver-ho fet un poc abans. Ha precisat, tot i això, que "aquesta situació no suposa un alt risc per al conjunt de veïns" ja que el virus "només es transmet de persones a persones amb contacte relativament estret i sobreviu molt poc temps fora de l'humà".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés