Actualitzat 13/10/2014 10:58

Espanya no té el 'Zmapp', ha aconseguit una versió anterior amb la qual encara no s'està tractant Teresa

Teresa Romero será tratada con el fármaco ZMAPP
EUROPAPRESS

MADRID, 13 oct. (EUROPA PRESS) -

El director del centre d'alertes i emergències del Ministeri de Sanitat i membre del comitè especial per a la gestió de l'Ebola a Espanya, Fernando Simón, ha negat que Espanya hagi aconseguit el 'Zmapp', tal com es diu des de divendres, sinó una versió anterior del fàrmac experimental, que encara no s'ha utilitzat en l'auxiliar d'infermeria, Teresa Romero, per por a la seva seguretat.

"No se li ha administrat perquè no està disponible, ni aquí ni en cap lloc (...). A Espanya tenim la versió antiga del producte, són fàrmacs que tenen un procés de creació molt lent i com que són experimentals no n'hi ha quantitats suficients; és probable que no estigui disponible fins a finals d'any", ha assenyalat en declaracions a Antena3 recollides per Europa Press.

A més, ha explicat que aquest producte previ, conegut com a 'Zmab', "des del punt de vista clínic té efectes secundaris que no el fan recomanable per als metges que estan portant l'auxiliar d'infermeria".

"Hi ha diverses drogues experimentals, es parla molt del 'Zmapp' però les drogues experimentals no han mostrat fins ara cap eficàcia constatable, perquè és difícil poder valorar-la en la manera en què s'administra i, depèn, perquè l'única cosa que sembla que té algun efecte és el sèrum de convalescent", ha explicat.

Alhora, ha aclarit que se li ha administrat tot el que els seus metges clínics han considerat que calia. "Espanya té accés a totes les drogues que calen i fins ara no hi ha cap problema de subministraments".

ALS 14 O 15 DIES, MORT O CURACIÓ

D'altra banda, Simón ha explicat que les "pròximes 24 a 48 hores" són crítiques per a l'evolució de la infecció en la pacient, ja que se sap que és a partir del dia 14 o 15 quan es produeix el "desenllaç final" que pot ser la mort o la curació, "tot i que depèn de l'estat de la pacient".

Quan parlem de l'estat es refereix a les possibles seqüeles en els òrgans, i, per tant, "en segons quines situacions haurem d'esperar un període més llarg per veure el desenllaç". Actualment, Teresa té els pulmons malmesos, segons les últimes dades transmeses pel seu equip mèdic.

D'altra banda, ha destacat que els pacients en quarantena no hagin desenvolupat ara per ara cap simptomatologia. Entén que és important aïllar-los davant de possibles retards en la seva posterior atenció en cas de ser infectats.

Simón no preveu tenir més persones en quarantena, tot i que ha explicat que s'estan reavaluant les persones que van poder estar en contacte amb l'auxiliar d'infermeria. "No crec que calgui incloure més persones en quarantena", ha assenyalat.

Alhora, ha afirmat que s'han revisat els protocols "exhaustivament", i sembla que els protocols són "correctes i garanteixen seguretat al pacient", tot i que "sí que és cert que com en tot hi ha punts que es poden reforçar com el seguiment de contacte", ha admès.

"A Espanya es treballa per sobre de les especificacions internacionals", ha afirmat Simón, qui reconeix que sempre hi ha punts en el protocol que es poden millorar com és la mesura de les excluses, que ara mateix s'estan aplicant per permetre un millor maneig dels equips de protecció.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés