Actualitzat 02/09/2014 14:53

Descobreixen una mutació natural que oposa resistència a compostos tòxics

BARCELONA, 2 set. (EUROPA PRESS) -

Investigadors de l'Institut de Biologia Evolutivia (Csic-UPF) han descobert una mutació natural que oposa resistència a compostos químics tòxics, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat el Csic.

El treball, liderat per la investigadora Ramón y Cajal del Csic, Josefa González, s'ha publicat a la revista PloS Genetics, i ha utilitzat la mosca de la fruita 'Drosophila melanogaster' per relacionar una mutació natural amb un canvi d'adaptació a l'ambient.

Les mosques que han presentat la mutació són resistents a l'insecticida carbofurà, que s'ha utilitzat durant dècades en el control de plagues en arbres fruiters, i al benzadehid, un compost natural que es genera a les fruites en descomposició i que és tòxic en quantitats elevades.

La mutació descoberta és una inserció al genoma d'un element mòbil, un traspossó, un fragment d'ADN que pot canviar de posició dins del genoma i provocar mutacions que tendeixen a ser nocives per a l'organisme, com l'esquizofrènia o el càncer.

El laboratori de González investiga les mutacions provocades per traspossons que permeten als organismes adaptar-se a l'ambient, tot i que fins ara gairebé no s'han pogut demostrar mutacions provocades per traspossons que siguin beneficioses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés