Publicat 26/04/2014 12:40

El Consell de la Juventut demana crear una oficina de retorn contra "l'exili forçós" dels joves

Núria Ramon
CNJC

BARCELONA, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

La nova presidenta del Consell Nacional de la Juventut de Catalunya (CNJC), Núria Ramon, ha proposat a la Generalitat la creació d'una oficina de retorn per ajudar als joves a l'atur que s'han vist obligats a un "exili forçós" a la recerca de feina perquè puguin tornar a Catalunya.

En una entrevista d'Europa Press, Ramon ha destacat la importància de facilitar la mobilitat dels joves perquè reforcin la seva experiència formativa i laboral.

Tot i això, ha considerat que aquest argument no pot convertir-se en "una trampa" i cal evitar que ho facin perquè aquí no troben una oportunitat.

Per al CNJC, l'oficina de retorn hauria de ser una "administració de referència" per als joves que han marxat a l'estranger a la recerca d'una oportunitat millor, un organisme que faciliti el retorn a Catalunya amb garanties.

"Des de l'oficina s'hauria de preguntar als joves què necessiten per recuperar la seva vida aquí i posar-li facilitats", ha dit Ramon, que ha vinculat aquesta iniciativa amb el Fons Europeu de Garantia Juvenil, que preveu recursos econòmics per als països amb més atur entre els menors de 30 anys.

Ha urgit a posar en marxa aquest sistema europeu d'ajudes amb la materialització de programes concrets, tenint en compte que, "de moment, el Govern espanyol només ha proposat bonificacions a les empreses que contractin joves, quelcom totalment insuficient".

Per aquesta raó ha advocat per territorialitzar aquest fons perquè la Generalitat pugui gestionar-lo des de la proximitat i "responent millor a les necessitats reals dels joves", un objectiu que el CNJC s'ha marcat com prioritari per a aquest any.

El Fons Europeu de Garantia Juvenil es basa a garantir una oportunitat laboral o formativa en un termini inferior als quatre mesos a aquells joves que han finalitzat els seus estudis i no troben feina i estan a l'atur.

POBRESA JUVENIL

Ramon ha alertat que els joves no es perceben com un col·lectiu vulnerable malgrat la seva complicada situació: les taxes de pobresa i d'atur dels catalans d'entre 16 i 29 anys superen el 30% i són la població en risc més alt d'exclusió.

"Existeix la percepció que els joves poden amb tot. Es creu que si no poden pagar el pis ja tornaran a casa dels pares i si no troben treball ja se n'aniran a l'estranger", ha manifestat Ramon, que ha advertit que milers de joves catalans han vist truncats els seus projectes de futur per culpa de la crisi.

El CNJC s'ha proposat combatre aquesta situació exigint més recursos en els àmbits de l'ocupació, l'educació i l'habitatge, tres pilars que als partits catalans es van comprometre a reforçar al Ple monogràfic sobre els joves que es va fer l'any passat al Parlament: "Farem un seguiment atent del compliment dels compromisos".

VOT ALS 16 ANYS

Una altra de les accions del CNJC és la de reclamar el vot als 16 anys a tots el comicis: "Si al final hi ha una consulta el 9 de novembre farem campanya per demanar que votin els més grans de 16 i per fomentar la participació entre els joves".

Ramon ha subratllat que per a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 25 de maig, el CNJC ja ha iniciat una campanya de foment del vot jove.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés