Actualitzat 03/09/2018 18:47

AMP.- Entitats catalanes rebutgen el pla de gestió de colònies ferals per "economicista"

Gat, gats, colònia de gats, colònia felina
Europa Press - Archivo

Els veterinaris ho neguen i advoquen per unificar protocols fins a estabilitzar la població de gats

BARCELONA, 3 set. (EUROPA PRESS) -

Un centenar d'associacions felines catalanes ha criticat el pla de gestió de colònies ferals del Consell de Col·legis de Veterinaris de Catalunya (CCVC) per "economicista, antiproteccionista", mantenir arguments contraris a la ciència i presumpta vulneració de la prohibició de sacrifici de la Llei catalana de protecció animal.

En un comunicat conjunt publicat per Sos Gats Salou, Coordinadora Felina Tarragona, Projecte Ces Lleida, Nova Eucària, Huellas Salou, Reus Gats, El Jardinet Dels Gats i Huellas callejeras Costa Daurada, entre d'altres, les entitats han manifestat el seu rebuig al programa Gif-Vet.

El pla va ser presentat a principis de juny en la Primera Jornada Veterinària i de Salut Pública, sota el títol 'Gats ferals i Colònies Urbanes, un repte per a la professió', i les entitats han criticat "disbarats, mentides i mitges veritats interessades" proferides per ponents del CCVC.

El passat 31 de maig, el CCVC va anunciar que el pla naixia per oferir informació contrastada i actuar com a organisme mediador davant la creixent presència de gats ferals als carrers, al·legant problemes sanitaris, de convivència i per al medi ambient.

En declaracions a Europa Press, el CCVC nega les citades acusacions i assegura que, si bé és cert que el primer objectiu és el d'esterilitzar i evitar que la població augmenti, la finalitat és seguir prestant l'atenció sanitària que aquestes colònies precisen.

Segons han dit les protectores, en una primera fase estratègica, el CCVC va presentar públicament un programa de gestió de colònies de gats urbans venut com a innovador, però que consideren "un calc" basat en la feina que duen a terme des de fa desenes d'anys i de forma totalment altruista les entitats felines i els cuidadors de gats ferals.

Al seu parer, els integrants del CCVC no s'han format ni han indagat en medicina poblacional felina i "en tot moment han posat pedres en el camí sobre les reclames efectuades des de l'associacionisme", amb la finalitat de dificultar la participació dels veterinaris col·laboradors amb les entitats de base.

No obstant això, el consell de col·legis assegura que la proposta sorgeix de la col·laboració de professionals relacionats amb aquesta tasca per confeccionar una resposta conjunta a les "nombroses peticions" rebudes des de diferents ajuntaments.

Protectores han lamentat que el CCVC mai ha facturat cap publicació científica ni fet "cap aportació empírica mínimament destacable sobre gestió de colònies felines i actuacions veterinàries sobre gats urbans".

També han criticat que el CCVC mai s'ha oposat al fet que els gats urbans siguin capturats i tancats a les gàbies de les gosseres, on la majoria acaben morint per desatenció i maltractament psicològic.

INTERLOCUTOR ÚNIC

Per a les protectores, el CCVC demostra tenir el gran afany de pretendre ser l'únic interlocutor amb l'administració, obviant la tasca proteccionista, la qual cosa podria provocar un resultat molt perillós per als gats ferals.

Critiquen que el pla preveu la realització d'un test per detectar si els gats són positius en leucèmia felina i en immunodeficiència felina abans d'esterilitzar, la qual cosa suposaria el sacrifici de tots els individus, independentment de si tenen o no la malaltia i de si podrien gaudir d'una bona vida, davant el que el consell nega que hi hagi esments al sacrifici o l'eutanàsia.

Segons el CCVC, el pla va néixer per tenir un pla estratègic comú entre tots els tipus de control de gats ferals i crear un protocol d'actuació conjunt amb les mesures necessàries per gestionar amb èxit les colònies de gats des dels ajuntaments, protectores i centres veterinaris.

IDENTIFICACIÓ REQUEREIX COST

Respecte als criteris econòmics, ha argumentat que la identificació d'animals té un cost: "Però no pot ser que per culpa del cost no es faci".

"No es pot esgrimir l'antiproteccionisme del GIF-VET quan vetlla per la salut dels animals i dels humans que conviuen amb ells", diu el CCVC, que remarca que els quatre membres del consell que han redactat el pla col·laboren amb els seus respectius municipis en la gestió de colònies urbanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés