Publicat 29/04/2019 12:25

Un voluntari de l'ANC compara el passadís del 20S amb el del rei després dels atemptats de Barcelona

Agente señala a Cuixart en el incidente con carteles del 1-O en Badalona: "No hagáis el ridículo, dejadlo pasar
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

Jordi Molinera, un antic voluntari de l'ANC, ha assegurat aquest dilluns que el passadís d'activistes que es va organitzar en la protesta davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat el 20 de setembre del 2017 per permetre l'entrada i la sortida del personal d'aquest departament va ser similar a la del rei Felip VI i l'aleshores president del Govern espanyol Mariano Rajoy durant la manifestació de rebuig dels atemptats de Catalunya de l'agost d'aquell mateix any.

"Jo vaig formar part d'aquell cordó com els altres voluntaris de l'Assemblea. És una cosa que els voluntaris de l'Assemblea fem bastant; de fet, li vam fer també un cordó al rei d'Espanya i al president Rajoy en la manifestació contra els atemptats de Barcelona", ha explicat Molinera al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya, en qu ha comparegut en qualitat de testimoni.

Segons ha indicat, els passadissos o cordons de voluntaris de l'ANC "era una cosa que fiem habitualment", com per exemple en les manifestacions de la Diada cada 11 de setembre, en qu es duen a terme tasques "de seguretat".

COLLABORACIÓ AMB ELS GURDIES CIVILS I ELS MOSSOS

Molinera ha assegurat que el 20 de setembre la protesta davant de la Conselleria d'Economia va discórrer de manera "bastant tranquilla", en la qual els presents cantaven canons i cridaven consignes com "votarem". Durant tota la jornada, ha afirmat, es va mantenir el passadís de voluntaris i a molt poca distncia hi havia els gurdies civils i els mossos d'Esquadra de l'entrada, amb els quals va haver-hi "bona collaboració i enteniment" perqu "tot sortís bé".

Malgrat que el testimoni va estar tot el dia al costat de l'entrada de la Consellera, ha declarat, tant a les preguntes de la defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva com del fiscal Javier Zaragoza, que no va veure en quin estat van quedar els vehicles de la Gurdia Civil després de la concentració, encara que sí es va percatar que va haver-hi periodistes, "per tenir bon angle de visió", i també manifestants, que van pujar-hi a sobre. "Des de l'Assemblea els demanvem que baixessin", ha subratllat.

Segons el testimoni, a última hora de la tarda "van aparixer caixes" amb menjar i aigua que alguns manifestants es van repartir, perqu feia moltes hores que eren all, i ha garantit que els voluntaris de l'ANC en van oferir als gurdies civils i als mossos, encara que els primers ho van rebutjar.

A preguntes de l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane, ha adms que no sap d'on va sortir aquest avituallament, i tampoc no ha concretat qui va organitzar el passadís de voluntaris. "Quan vaig arribar, ja hi havia alguns voluntaris que estaven formant el cordó, i com era habitual en aquest tipus de manifestacions em vaig unir a aquest grup", ha assenyalat.

Aquest dilluns també ha declarat en el judici del procés l'alcalde de Prats de Lluans (Barcelona), Isaac Peraire (ERC), que el 20S va anar primer al domicili de Josep Maria Jové, el que era número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras, i després a la protesta davant de la Conselleria d'Economia de la Generalitat amb l'objectiu de "protestar per l'actuació de l'Estat" per les detencions que s'estaven produint aquell dia i "reclamar el dret a decidir".

Segons Peraire, primer va acudir a la casa de Jové per estar al costat de la seva família i ha assegurat que la concentració que es va produir al costat de l'entrada va transcórrer en tot moment "amb normalitat i de manera positiva", perqu els manifestants, el nombre dels quals no ha sabut concretar, "no van fer res per impedir la sortida" de la comitiva judicial.

DIFÍCIL D'ENTENDRE

El fiscal Javier Zaragoza ha preguntat al testimoni si aquest dia va saber que tant l'actuació al domicili de Jové com a la Conselleria d'Economia i als altres departaments de la Generalitat estaven motivades per ordres judicials, i Peraire ha dit que li va semblar "evident" perqu així ho va sentir als mitjans de comunicació, encara que ha afegit que "en una democrcia és difícil d'entendre" veure un "alt crrec envoltat de policies".

El president del tribunal, Manuel Marchena, ha fet en aquest moment la seva primera intervenció de la jornada, i ha cridat l'atenció al compareixent perqu "no introdueixi valoracions sobre el que va poder passar", perqu és "un camí que no és propi del que pot aportar un testimoni".

Davant de les referncies de Peraire a la reivindicació del dret a decidir, Javier Ortega Smith, lletrat de l'acusació popular que exerceix Vox, ha preguntat si sabia que la convocatria de referndum havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional, i el testimoni s'ha limitat a contestar que el que sabia és que el seu "Govern" i el seu "Parlament" havien aprovat les lleis que donaven cobertura a la consulta.

Ortega Smith no ha quedat conforme amb la resposta i ha insistit a preguntar-ho un parell de vegades més, per el magistrat Marchena li ha demanat que parés, perqu el testimoni ja havia donat una resposta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés