Publicat 17/04/2019 14:09CET

El TS torna a denegar a Snchez, Turull i Rull sortir per fer campanya i tampoc no podran fer servir recessos del judici

El Supremo rechaza excarcelar a Junqueras, Rull, Turull, Snchez y Romeva para participar en campaña
Pool - Archivo

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés al Tribunal Suprem ha tornat a denegar als líders independentistes encausats Jordi Snchez, Jordi Turull i Josep Rull la concessió de permisos per sortir de la presó per fer campanya electoral i tampoc no els permet gravar espots electorals, oferir rodes de presa i atendre els mitjans de comunicació durant els recessos del judici que afronten per rebellió.

Sobre aquesta segona petició subsidiria el tribunal els recorda que els recessos formen part de l'acte processal del judici oral i es pautan per possibilitar el seu descans i permetre que acudeixin a la sessió en les millors condicions per exercir el seu dret de defensa.

"La subjecció dels processats a l'acte del judici oral és integral, de manera que no és factible fragmentar-ne el carcter unitari, i distingir entre qu passa a la sala de vistes i el que pot passar en els recessos, perqu no són més que una conseqüncia necessria del primer", explica el Suprem.

Per al tribunal, s'est fent una interpretació flexible que ha perms als acusats en situació de presó provisional tenir certs espais i moments de comunicació durant aquests recessos. "Així té sentit que en els recessos haguem perms, per exemple, les comunicacions entre els acusats i els seus lletrats (com reconeixen els mateixos sollicitants), perqu mantenen una estretíssima relació amb el desenvolupament del judici", indica la interlocutria.

"Una qüestió diferent" és segons el parer de la sala, que se solliciti "una autorització oberta, genrica, per permetre qualsevol comunicació amb tercers o cap a tercers en aquests moments", especialment perqu demanen poder fer servir els recessos per fer entrevistes, rodes de premsa o gravar anuncis electorals, activitats que en opinió del tribunal, "incidirien de manera palesa sobre les condicions de custdia" a la seu del Suprem.

EL SUPREM SERIA UNA "ADMINISTRACIÓ ELECTORAL PARALLELA"

"El seu desenvolupament en diversos moments del dia ens convertiria --indegudament, d'altra banda-- en una 'administració electoral parallela' per a un nombre concret de candidats", avisen els magistrats.

Pel que fa a l'autorització per poder participar en actes de campanya, la interlocutria assenyala que la seva condició de candidats "no és un esdeveniment inesperat o extraordinari, sinó fruit d'una decisió lliure i voluntria", per la qual cosa van poder preveure les restriccions que aquesta situació implica per a l'activitat relacionada amb la campanya electoral.

En una interlocutria de la qual ha estat ponent Manuel Marchena, el tribunal recorda que la Llei General Penitenciria no contempla permisos extraordinaris per raons diferents d'esdeveniments que afectin la vida familiar de l'intern, com una defunció, i fora d'aquest context, només tenen cabuda en la clusula relativa als "importants i comprovats motius", que no concorren quan estan absents d'excepcionalitat.

"La proclamació com a candidat d'una persona privada de llibertat, quan aquesta restricció no és sobrevinguda, sinó preexistent, obliga el partit polític que així ho decideix acceptar la singularitat que aquest fet determina", argumenta la sala, que rebutja així que la participació en campanya sigui un "esdeveniment inesperat o extraordinari" que pugui encaixar en aquest supsit d'"importants i comprovats motius" excepcionals que marca la llei.

La sala dona així la raó a la Fiscalia del Suprem, que en un escrit aquest dimarts s'oposava a aquestes pretensions per entendre que, a més de no estar previstes en la Llei General Penitenciria, comporta el "risc" que els sollicitants utilitzin els permisos i les compareixences davant la premsa per promoure "mobilitzacions violentes" i "tumults" com els que els atribueixen en el procediment judicial.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés