Publicat 17/4/2019 14:09:11CET

El TS torna a denegar a Sànchez, Turull i Rull sortir per fer campanya i tampoc no podran fer servir recessos del judici

Pool - Archivo

MADRID, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés al Tribunal Suprem ha tornat a denegar als líders independentistes encausats Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull la concessió de permisos per sortir de la presó per fer campanya electoral i tampoc no els permet gravar espots electorals, oferir rodes de presa i atendre els mitjans de comunicació durant els recessos del judici que afronten per rebel·lió.

Sobre aquesta segona petició subsidiària el tribunal els recorda que els recessos formen part de l'acte processal del judici oral i es pautan per possibilitar el seu descans i permetre que acudeixin a la sessió en les millors condicions per exercir el seu dret de defensa.

"La subjecció dels processats a l'acte del judici oral és integral, de manera que no és factible fragmentar-ne el caràcter unitari, i distingir entre què passa a la sala de vistes i el que pot passar en els recessos, perquè no són més que una conseqüència necessària del primer", explica el Suprem.

Per al tribunal, s'està fent una interpretació flexible que ha permès als acusats en situació de presó provisional tenir certs espais i moments de comunicació durant aquests recessos. "Així té sentit que en els recessos haguem permès, per exemple, les comunicacions entre els acusats i els seus lletrats (com reconeixen els mateixos sol·licitants), perquè mantenen una estretíssima relació amb el desenvolupament del judici", indica la interlocutòria.

"Una qüestió diferent" és segons el parer de la sala, que se sol·liciti "una autorització oberta, genèrica, per permetre qualsevol comunicació amb tercers o cap a tercers en aquests moments", especialment perquè demanen poder fer servir els recessos per fer entrevistes, rodes de premsa o gravar anuncis electorals, activitats que en opinió del tribunal, "incidirien de manera palesa sobre les condicions de custòdia" a la seu del Suprem.

EL SUPREM SERIA UNA "ADMINISTRACIÓ ELECTORAL PARAL·LELA"

"El seu desenvolupament en diversos moments del dia ens convertiria --indegudament, d'altra banda-- en una 'administració electoral paral·lela' per a un nombre concret de candidats", avisen els magistrats.

Pel que fa a l'autorització per poder participar en actes de campanya, la interlocutòria assenyala que la seva condició de candidats "no és un esdeveniment inesperat o extraordinari, sinó fruit d'una decisió lliure i voluntària", per la qual cosa van poder preveure les restriccions que aquesta situació implica per a l'activitat relacionada amb la campanya electoral.

En una interlocutòria de la qual ha estat ponent Manuel Marchena, el tribunal recorda que la Llei General Penitenciària no contempla permisos extraordinaris per raons diferents d'esdeveniments que afectin la vida familiar de l'intern, com una defunció, i fora d'aquest context, només tenen cabuda en la clàusula relativa als "importants i comprovats motius", que no concorren quan estan absents d'excepcionalitat.

"La proclamació com a candidat d'una persona privada de llibertat, quan aquesta restricció no és sobrevinguda, sinó preexistent, obliga el partit polític que així ho decideix acceptar la singularitat que aquest fet determina", argumenta la sala, que rebutja així que la participació en campanya sigui un "esdeveniment inesperat o extraordinari" que pugui encaixar en aquest supòsit d'"importants i comprovats motius" excepcionals que marca la llei.

La sala dona així la raó a la Fiscalia del Suprem, que en un escrit aquest dimarts s'oposava a aquestes pretensions per entendre que, a més de no estar previstes en la Llei General Penitenciària, comporta el "risc" que els sol·licitants utilitzin els permisos i les compareixences davant la premsa per promoure "mobilitzacions violentes" i "tumults" com els que els atribueixen en el procediment judicial.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.