Actualitzat 26/3/2019 11:31:26 +00:00 CET

El Tribunal Suprem rebutja la petició de Torra de suspendre urgentment l'acord de la JEC sobre la retirada de llaços

Nueva pancarta reivindicativa en el Palau de la Generalitat
David Zorrakino - Europa Press

MADRID, 26 (EUROPA PRESS)

La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts la petició del president de la Generalitat, Quim Torra, de suspendre urgentment l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) en la qual li ordenava retirar els símbols independentistes dels edificis públics.

El president català va presentar divendres passat un recurs contenciós administratiu contra aquesta decisió de l'òrgan supervisor de processos electorals, en el qual va sol·licitar com a mesura cautelaríssima que se suspengués aquest acord sobre la retirada dels llaços grocs mentre es resol el fons de l'assumpte.

Segons han informat fonts de l'alt tribunal, els magistrats han rebutjat la necessitat de suspendre aquest acord amb la urgència que requereix la cautelaríssima --que ha de resoldre's en 48 hores--, tot i que inicia el procediment com una petició cautelar. Això significa que es dona trasllat del recurs a la part demandada, a la JEC, perquè en un termini de 10 dies presenti les seves al·legacions contra la suspensió de la seva decisió.

Per a Torra les resolucions de la JEC sobre la retirada dels llaços i les banderes estelades amb la finalitat de complir amb el deure de neutralitat política dels poders públics davant de les eleccions generals del 28 d'abril són "manifestament injustes perquè són arbitràries", segons va afirmar en un comunicat oficial.

Va denunciar que mentre que aquest òrgan veu una greu vulneració de la llei en un cartell, no veu cap irregularitat "en què un partit polític faci campanya des de l'estrada del Tribunal Suprem, en què dos membres de la JEC estan jutjant" diversos candidats en les eleccions generals i municipals, en referència al judici del procés independentista en què l'acusació popular l'exerceix Vox i dos magistrats formen part de la JEC, encara que s'han abstingut de qualsevol decisió que hagi estat relacionada amb Catalunya.

ADVERTIMENTS DE LA JEC

La JEC va donar el passat 11 de març un primer termini de 48 hores perquè el president català ordenés la retirada de tots els símbols independentistes dels edificis públics. Després de la negativa de Torra, l'organisme de control va fer un ultimàtum i el va advertir de les responsabilitats administratives i, si escau, penals, en què pogués incórrer si no compleix estrictament" aquest acord.

Per altra banda, la JEC va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador per no haver accedit a complir les ordres, que podria desembocar en una sanció de 300 a 3.000 euros i va ordenar a la Conselleria d'Interior encarregar als Mossos la retirada de les pancartes dels llaços grocs i les estelades. A més, va acordar enviar les diligències al Ministeri Públic per les responsabilitats penals en què hagi pogut incórrer Torra.

Divendres passat, la Fiscalia General de l'Estat va rebre l'expedient de la JEC i el va remetre a la Fiscalia de la Catalunya perquè "procedeixi a exercitar accions penals" i es querelli contra el president de la Generalitat per desobeir la JEC.