El Tribunal Supremo inicia hoy el juicio al "procés"
Pool - Archivo

Descriu Jordi Snchez com l'"interlocutor vlid de la massa" per no va collaborar amb la Gurdia Civil a portar els detinguts a l'edifici

MADRID, 25 març (EUROPA PRESS) -

El tinent de la Gurdia Civil a crrec de la comissió judicial que va escorcollar la Conselleria d'Economia de la Generalitat el 20 de setembre del 2017 ha assegurat aquest dilluns al tribunal que jutja el procés independentista que aquell dia existia un "risc objectiu i evident" per a la seguretat del dispositiu a causa de la "massa" de gent que es va arribar a concentrar a l'exterior i que així li ho van advertir també dos agents dels Mossos d'Esquadra amb les quals van parlar.

"Ens van dir: 'Esteu bojos? Si sortiu amb les caixes, us maten'", ha explicat el tinent, ara capit de l'Institut Armat, parafrasejant les dues mosses que van considerar perillós sortir carregats amb totes les proves recaptades durant l'entrada i escorcoll de la conselleria, cosa per la qual va concloure que "l'element objectiu de risc" no només el tenia ell, sinó també les agents de la policia autonmica.

"Hi havia risc objectiu i evident i no només jo el tenia assumit, sinó que aquestes companyes dels Mossos també el tenien", ha afirmat. És més, suposa que també els llavors presidents de l'ANC i d'mnium Cultural, Jordi Snchez i Jordi Cuixart, respectivament, "també veien" aquest risc, perqu també li van comunicar que no consideraven oportú que els membres de la comissió judicial, encara que anessin de pais, sortissin amb les caixes de proves entre els milers de manifestants, als quals s'ha referit en tot moment com "la massa".

No era la primera vegada que el tinent esmentava en el seu testimoniatge en el judici pel procés Snchez i Cuixart. Segons ha explicat, la comissió va arribar a la Conselleria d'Economia a les vuit en punt, només una hora després la circulació de cotxes ja va haver de ser tallada a causa de la quantitat de concentrats que ja s'amuntegaven al carrer, proferint "crits, fustigació i intimidant", i cap a les deu Snchez ja va fer "acte de presncia".

ENFILATS ALS VEHICLES DES DE PRIMERA HORA

A causa que el llavors tinent estava duent a terme les tasques d'escorcoll, són altres gurdies civils, entre ells el tinent responsable de l'equip de seguretat que es trobava a la porta, els que li van comunicar que Snchez ja s'havia adreat per primera vegada a la multitud. En aquella hora, ja havia vist alguns manifestants enfilats als vehicles de la Benemrita aparcats fora.

Durant aquelles hores del matí, la preocupació del tinent encarregat de la comissió judicial encara no era sortir de l'edifici, sinó que els detinguts en l'operació judicial poguessin accedir-hi perqu presenciessin els escorcolls dels seus despatxos, entre ells el de l'ex-número dos de l'exvicepresident Oriol Junqueras, Josep María Jové.

Va ser per aquest motiu pel qual va sollicitar a la intendent dels Mossos Teresa Laplana, que s'havia traslladat a l'edifici juntament amb un company, que miressin de fer un passadís o desplaar els manifestants al bulevard situat davant de l'entrada per tenir algun accés. "Ella em va dir que no observava cap afectació a la seguretat ciutadana i que mantindria així la situació. Aix va provocar una indignació en mi, perqu no era un element subjectiu, estaven tallant la via", ha explicat.

Excepte Laplana i el seu company i sis mossos més que va veure en algun moment del matí, ja no va veure cap altre agent de la policia autonmica fins aproximadament la una de la tarda, quan "un inspector o sotsinspector d'un rea de mediació" es va acostar acompanyat de Jordi Snchez, que es va presentar com l'interlocutor vlid de la massa".

En la conversa que va poder tenir amb l'expresident de l'ANC, el tinent ha assegurat que no va acceptar cap de les propostes que li van fer per permetre l'accés dels detinguts a l'edifici ni per fer un cordó de seguretat als vehicles de l'Institut Armat que havien quedat fora, perqu llavors ja s'havia adonat de les armes que havien quedat abandonades a l'interior.

LA INTENDENT LAPLANA ACATAVA DECISIONS DE SANCHEZ

"Ni tan sols va arribar a plantejar-ho a la gent", ha afegit. En un moment determinat, Snchez va oferir fer un passadís de voluntaris perqu els detinguts entressin a la conselleria "acompanyats" pels agents de la Gurdia Civil, per aquesta possibilitat va ser rebutjada pel tinent responsable de la seguretat.

"Ats que Jordi Snchez tenia aquest poder sobre la massa, se li va suggerir que demanés que s'allunyés quatre metres per fer una zona de seguretat i un cordó per als vehicles. Ell va dir que la massa no ho permetria. I la intendent Laplana acceptava totes les propostes de Snchez. Teresa Laplana, que és qui havia de gestionar la situació, se'n mantenia al marge acatant les decisions del senyor Snchez", ha relatat.

"En algun moment els va dir Snchez que intentaria desconvocar la concentració i facilitar l'actuació judicial?", ha volgut saber el fiscal Javier Zaragoza. "En cap moment", ha respost el tinent, que ha afegit que després de parlar amb l'expresident de l'ANC ja va donar "per perduda" la possibilitat que arribessin els detinguts per presenciar els escorcolls.

Fins a les quatre de la matinada, cap membre de la comissió judicial --excepte la secretria judicial, que va sortir pel terrat-- "va gosar sortir davant d'aquella massa", que cridava "fora les forces d'ocupació", "avui dormireu aquí" o "feixistes", missatges tots ells "fora intimidatoris".

JUNQUERAS I FORCADELL

El tinent ha destacat que cap a les cinc de la tarda va poder veure Oriol a la recepció de l'edifici --fins i tot va pujar al seu despatx-- i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell a l'exterior al costat de la porta. També van aconseguir entrar dues diputades de la CUP que "es van asseure a terra, per davant la nostra indiferncia se'n van anar".

Ja cap a les 21.30 o 22.00 hores va poder reunir-se amb Snchez i Cuixart --era la primera vegada en tot el dia que veia el líder d'mnium-- per mirar de "gestionar una sortida" per a la comitiva judicial. Ells proposaven que sortissin primer la secretria judicial i els agents de pais, per el tinent els va comunicar que aquests són els que havien d'endur-se les caixes de proves, per la qual cosa els líders de l'ANC i mnium ho van descartar. Va ser aquí quan dues mosses que també participaven en la conversa van alertar de l'elevat risc.

Quan el tinent va preguntar pels agents d'uniforme, Snchez i Cuixart van dir que tampoc no sortirien a causa de la quantitat de manifestants congregats. "Els van dir que intentarien desconvocar?", ha inquirit el fiscal. "No, a mi no em diuen res", ha contestat el testimoni.

Quan la secretria judicial ja havia aconseguit sortir de l'edifici pel terrat i Snchez i Cuixart ja havien fet una crida als manifestants perqu desallotgessin la zona, encara quedaven manifestants al costat de la conselleria. De matinada, el tinent va demanar a tots els membres de la comissió judicial que es reunissin a l'entrada per si trobaven alguna manera de sortir i va ser quan van veure que una porta principal, "massissa de ferro", s'estava "enfonsant" per les empentes d'un grup de gent, per la qual cosa tots els agents es van posar contra la porta per evitar-ho.

La majoria d'agents de la Gurdia Civil que havien entrat a la conselleria a les vuit del matí del 20 de setembre no van poder sortir fins a les quatre de la matinada, més de sis hores després de signar l'acta d'escorcoll. L'últim equip va sortir a les set del matí del dia 21.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés