Procés.- Un document confiscat a Salvadó situa Artadi i l'ANC com a responsables
Pool - Archivo

MADRID, 28 març (EUROPA PRESS) -

Un tinent de la Gurdia Civil ha relatat aquest dijous al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya que va copsar passivitat en els Mossos d'Esquadra a Manresa (Barcelona) el 20 de setembre del 2017 a l'hora d'establir un perímetre de seguretat al voltant de la caserna de la localitat sabent que s'havia convocat una concentració a l'edifici, on també viuen les famílies dels agents.

En resposta a les preguntes del fiscal Fidel Cadena, el tinent ha explicat que el migdia del 20 de setembre va avisar el cap de la Comandncia de Barcelona que s'estava convocant per les xarxes socials una convocatria de protesta davant la caserna "amb la idea" que n'informés als comandaments dels Mossos oportuns.

Cap a les cinc de la tarda, ha indicat, va rebre la trucada d'un comissari de la policia autonmica, que no li va concretar si havia rebut la sollicitud de la Gurdia Civil, per sí li va comunicar que aquell dia no podrien comptar amb els antiavalots dels Mossos (Arro) perqu a Barcelona la situació era "molt complicada" amb la massiva concentració davant la Conselleria d'Economia.

Posteriorment, el tinent va tornar a parlar amb el seu superior, el qual va notar "una mica emprenyat" perqu li va dir que sí havia sollicitat als Mossos l'establiment d'un perímetre de seguretat. El comissari, després, ho va confirmar al testimoni, per li va especificar que l'havien previst a la vorera de davant la caserna.

"ESTAVEN COLPEJANT LA PORTA"

"Li vaig dir que a la vorera de davant res, que estaven colpejant la porta", ha apuntat, per recordar al tribunal que els Mossos d'Esquadra són els encarregats de les tasques de seguretat ciutadana a Catalunya.

I és que, aleshores, la concentració ja havia comenat i hi havia unes 2.000 persones concentrades "enganxades" a la paret de la caserna, on ha assegurat que resideixen unes 160 persones, des de nadons fins a persones grans de 80 anys.

El tinent ha explicat que va ser ell qui va ordenar tancar la porta de l'edifici en ser-ne el responsable de la seguretat perqu ja hi havia el precedent d'una protesta, el desembre del 2016, per les detencions d'unes persones sospitoses d'haver cremat fotos del rei.

També va optar per retirar la bandera d'Espanya del mstil situat a l'entrada de la caserna i així evitar "mals majors", és a dir, "que a ningú se li passés pel cap fer res amb l'ensenya nacional".

En un dels molts missatges que es va intercanviar amb el comissari dels Mossos també li va comunicar la decisió de retirar la bandera i que als manifestants se'ls havia acut d'hissar una estelada. "La seva resposta va ser: 'la pots retirar quan se'n vagin'", ha ressaltat en ser preguntat per l'advocada de l'Estat Rosa María Seoane.

SIMULACRE DE REFERNDUM

Durant tota la concentració es van repetir crits contra la Gurdia Civil. "Boti, boti, boti, espanyol qui no boti"; "Feixistes"; i "Fora les forces d'ocupació", van ser les consignes més pronunciades aquella tarda. Els manifestants també van fer pintades a la porta de la casa caserna i van organitzar una 'performance' en deixar unes urnes de cartró a l'entrada i simular un referndum.

Aquesta protesta, en la qual ha reconegut que va sentir "certa intranquillitat", es va estendre des de les vuit de la tarda fins a les deu de la nit aproximadament, per no va ser l'única que es va organitzar davant de la casa caserna de Manresa. El tinent n'ha relatat una altra el 28 de setembre, amb motiu d'una vaga estudiantil en la qual els joves impedien la sortida d'un grup de gurdies civils que havien de dirigir-se a un escorcoll a Igualada --la nau en la qual es van trobar gairebé deu milions de paperetes--. No obstant aix, ha destacat que es van adrear "en la seva prpia llengua" als manifestants perqu s'apartessin i que no van posar-hi cap resistncia.

Els dies 2 i 3 d'octubre, ha explicat el tinent al tribunal, també va haver-hi concentracions. La més nombrosa va ser la segona, amb "unes 15.000 persones, 50 tractors, bombers...". "Un matí fora entretingut", ha ironitzat.

Segons el testimoni, en totes aquelles convocatries n'anava informant puntualment als seus superiors i els seus comandaments li responien que mantinguessin "molta calma". "Aguanteu, aguanteu i si es pot, aguanteu una mica més", ha explicat.

CASERNA TANCADA AMB CINTA ADHESIVA

L'últim testimoni que ha comparegut en la sessió de matí d'aquest dijous ha estat el sergent de la Gurdia Civil responsable de la seguretat de la caserna de Valls (Tarragona), que ha relatat la concentració d'unes 150 persones que van protestar davant l'edifici també el 20 de setembre del 2017, coincidint amb els escorcolls a diversos organismes del Govern espanyol. En aquell lloc els manifestants van collocar cinta adhesiva a les porta corredissa de la caserna per impedir sortir els agents de l'interior, segons ha recordat el sergent, que es va ocupar de retirar-les.

També ha relatat que els concentrats cridaven consignes com "votarem", "fora les forces d'ocupació" i insults com "malparits", "fills de puta", "renegats" i "fatxes", i portaven cartells del PDeCAT i de la CUP.

El testimoni va provar d'agafar un dels concentrats quan es va enfilar a la tanca de la caserna per collocar adhesius, per el jove va aconseguir escapar. Un grup de persones es van encarar amb ell, encara que finalment el passadís de seguretat creat per la Policia Local --que va actuar de manera "efica i professional", segons ha apuntat-- li va permetre retirar tots els cartells i adhesius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés