Publicat 28/03/2019 16:49

L'Advocacia de l'Estat demana investigar diversos votants de l'1-O per formar una "massa tumultuària"

Asd
SEÑAL DE TV DEL SYPREMO

La Fiscalia demana citar 9 votants de l'IES Claris per presumpta resistncia o desobedincia greu

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat s'ha mostrat partidria que el Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona investigui votants de l'1-O per un presumpte delicte de resistncia o desobedincia greu, entre d'altres, en considerar que alguns manifestants van formar una "massa tumulturia" per impedir l'acció policial, segons l'escrit al qual ha tingut accés Europa Press.

Així, s'ha adherit al recurs d'apellació del Sindicat Professional de Policia (SPP), que va demanar investigar diversos votants d'algunes de les ecoles barcelonines per un presumpte delicte de resistncia passiva greu, una petició que el jutge va desestimar i que est pendent que l'Audincia de Barcelona resolgui, segons publica 'eldiario.es'.

L'Advocacia de l'Estat considera que alguns votants van obstaculitzar l'actuació policial, i que es van collocar deliberadament per impedir el pas, van proferir insults i gestos amenaadors, i es van donar suport grcies a "la fora intimidatria de la massa tumulturia" i que s'entrellaaven amb fora per no ser retirats.

Descarta, com apuntava el jutge instructor, que aquests ciutadans es limitessin a exercir la resistncia passiva, perqu segons el seu entendre va ser una conducta una mica més greu, i asseguren que "va haver-hi actes tumultuaris de resistncia greu i d'intimidació"

Així mateix, l'Advocacia rebat l'argument del jutge instructor, que va tenir en compte que els votants no tenien prohibit acudir a votar i a més havien estat convidats per aquest propsit pel mateix Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i altres institucions, "en qu existeix un evident conflicte de preteses legitimitats".

Així, l'Advocacia planteja: "Que la massa tumulturia actués convidada dels poders públics autonmics i altres institucions, cosa que és certa, haur de tenir els seus efectes penals respecte dels responsables d'aquests poders i institucions, per no elimina la responsabilitat penal dels qui van participar en el tumult".

VIES CONSTITUCIONALS "EXPEDITIVES"

Així mateix, atribueix el conflicte i la confrontació exclusivament als responsables de les institucions autonmiques: "I si alguna cosa cal atribuir als responsables de les institucions estatals, no és fracs de responsabilitat, sinó extrema prudncia d'haver acudit exclusivament a les vies judicials, en lloc d'haver acudit abans a altres vies constitucionals que potser haguessin estat més rpides i expeditives".

A més, considera que les lesions patides per ciutadans l'1-O arran de l'actuació policial serien "enterament imputables als responsables polítics autonmics, que sabien que la votació estava prohibida, que hi havia ordre de retirar les urnes i que s'anava a fer per part de la policia, els haurien enganyat per fer-los creure que era el seu dret el fet d'impedir l'actuació policial".

FISCALIA

La Fiscalia, per la seva banda, s'ha adherit parcialment a aquest recurs del sindicat policial perqu considera que cal investigar alguns votants per presumpta resistncia o desobedincia greu perqu "van obstaculitzar i/o es van resistir activament a l'actuació policial".

L'escrit de la Fiscalia, recollit per Europa Press, demana investigar en concret a nou persones del IES Pau Claris de Barcelona i rebutja els arguments del jutge, que es va negar a investigar-los perqu va considerar que els votants no tenien cap ordre expressa de no poder acudir a votar.

La Fiscalia considera que aquestes nou persones "eren plenament conscients del que feien all els agents policials i van fer tot el possible per no collaborar amb ells, i van obstaculitzar greument el compliment del mandat judicial.

Segons la Fiscalia, de les imatges aportades a la causa es desprn que aquestes persones, que van participar en una seguda inicial al pati del collegi, van tenir "una oposició obstinada, persistent i reiterada al compliment de l'ordre".

RECONEIXEMENT MDIC

En un comunicat, el SPP ha informat que el Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona ha acordat fer un reconeixement forense als policies ferits i les ha ofert accions, amb la qual cosa podran personar-se en la causa com a acusació particular per reclamar.

El sindicat va demanar el reconeixement forense i l'oferiment d'accions per als funcionaris ferits, perqu fins a dia d'avui no s'havia fet tal trmit per als funcionaris i sí per a la resta de denunciants.

Per a aquesta actuació processal els serveis jurídics del SPP es posen a disposició de qui vulgui exercir les seves accions pertinents, han indicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés