Actualitzat 11/4/2019 9:42:41 +00:00 CET

El Suprem rebutja excarcerar Junqueras, Rull, Turull, Sànchez i Romeva per participar en campanya

Segona sessió del judici de el 1-0 en el Tribunal Suprem
Pool - Archivo

Afirma que la presó preventiva no implica vulneració de drets polítics i que la seva sortida podria perjudicar el judici

MADRID, (EUROPA PRESS)

El tribunal del judici del procés al Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de llibertat plantejada per cinc dels acusats, l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras i Raül Romeva per poder participar en la campanya electoral del 28A, en la qual han estat proclamats candidats. La decisió afecta també l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, el defensa del qual es va adherir a la petició dels seus companys de banc.

La Sala considera que els pressupostos per mantenir la mesura privativa de llibertat segueixen concorrent, entre ells el risc de fugida, per la qual cosa tampoc no aprova l'aplicació als encausats de mesures menys oneroses a la presó com seria el control telemàtic o la detenció domiciliària sota vigilància policial, que qualifica de "insuficients".

Per a la Sala, les raons sobrevingudes que ara són al·legades per les defenses per reivindicar el cessament de la presó preventiva que pesa sobre tots els recurrents "no són atendibles". Afegeix que el judici oral es troba en ple desenvolupament i que "la desatenció a la crida judicial per a la continuació de les sessions del plenari introduiria una important disfunció", perquè la mesura s'orienta precisament a assegurar la presència de tots ells a la sala de vistes.

Per a la Sala, el manteniment de la privació de llibertat és proporcionat i no vulnera el dret de participació política dels acusats, que es presenten com a candidats al Congrés dels Diputats per JxCat (Sànchez, Rull i Turull) i ERC (Junqueras); i al Senat (Romeva per ERC).

De fet, destaca que la decisió mateixa de presentar-se com a candidats és una manifestació del dret a la participació política que consagra l'article 23 de la Constitució i que això només es veuria afectat, si escau, "en la mesura en què es pretengui el seu exercici d'una manera incompatible" amb la situació de presó. Aquesta afirmació sembla avançar la postura que adoptarà el tribunal quan aquest exercici sigui reclamat de ser designats els encausats al Congrés o al Senat.

La interlocutòria donada a conèixer aquest dijous, de vuit pàgines, al·ludeix també els arguments de les defenses sobre el fet que els seus clients estiguin mostrant una actitud col·laboradora, contestant a totes les preguntes que se'ls han formulat i intervenint activament en les sessions. Per a la Sala, no obstant això, aquesta circumstància i el seu arrelament social i familiar "poc afegeixen" i ja han estat valorats per la Sala, per la qual cosa ha de mantenir-se la presó "donada la força" amb la qual concorren els requisits que legitimen la mesura.

DRET DE DEFENSA

Quant a la possible limitació del dret de defensa, el tribunal recorda que als acusats se'ls ha ofert la possibilitat d'asseure's a l'estrada juntament amb els seus advocats, "cosa que es garanteix així una comunicació fluïda i permanent" i que en els recessos i les estones per menjar poden entrevistar-se lliurement amb els seus lletrats.

Incideix igualment el tribunal en què la durada del judici no implica cap vulneració de la dignitat dels processats, i tampoc no es deriva aquesta vulneració de la necessitat de traslladar-los diàriament des de la presó al Tribunal Suprem per a les sessions de matí i tarda. "La Sala ha facilitat tots els mitjans precisos perquè durant aquesta estada es respectin els drets de tots els acusats".