Actualitzat 11/4/2019 10:19:15 +00:00 CET

Un inspector relata la col·laboració entre els mossos i els ciutadans per protegir les urnes l'1-O

Un agente relata en el juicio del 1-O la preocupación en una casa cuartel que recibió un artefacto incendiario
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

Un inspector de la Policia Nacional ha relatat aquest dijous la col·laboració que va percebre entre els efectius dels Mossos d'Esquadra i els civils després de la votació del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, des d'agents emportant-se les urnes fins a sorteigs amb la seva presència perquè els ciutadans s'emportessin les urnes a casa seva per així protegir-les.

Aquest inspector, que va exercir les tasques de contravigilància durant tota la jornada en diferents punts de Barcelona, ha explicat al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya que en almenys quatre centres de votació va ser testimoni d'aquesta connivència per defensar les urnes, encara que ha reconegut que no sap si en totes hi havia paperetes a dins.

PASSIVITAT DELS MOSSOS

A les preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, l'inspector ha narrat les intervencions que va fer la Policia Nacional durant aquell dia, en les quals sempre va percebre una actitud "passiva" dels agents dels Mossos que eren als voltants dels centres. Al migdia "es van paralitzar les entrades", per la qual cosa els policies només feien tasques d'informació.

Ja prop del tancament dels col·legis, a l'Institut Pablo Ruiz Picasso de Barcelona, un mosso va agafar unes quantes urnes i les va introduir al maleter d'un cotxe, ha explicat. La patrulla se les va emportar, però l'agent es va quedar al centre, i quan va acabar la jornada de votació els ciutadans van fer el recompte, després de la qual cosa vuit persones van sortir amb més urnes, es van adreçar als mossos i aquests van emplenar un paper: "Tot en un ambient de cordialitat", ha explicat, per afegir que els mossos van emportar-se les urnes en un cotxe que va acabar a la comissaria d'Aiguablava.

A l'Institut Valldemossa va passar "una cosa similar amb un cotxe camuflat" de la policia autonòmica que després van comprovar que pertanyia a la Presidència de la Generalitat. Els mossos van introduir documentació en el vehicle, que es va desplaçar fins a un parc de bombers, del qual en van sortir més agents amb urnes. Tots "es van ajuntar després amb altres vehicles i van marxar a la comissaria d'Aiguablava", ha explicat l'inspector.

'LA CAP LORE' I ELS SORTEIGS D'URNES

Però no només els Mossos d'Esquadra, sinó que els ciutadans també s'emportaven les urnes, ha assegurat. Al col·legi Calderón de la Barca, una persona a la qual la gent anomenava 'la cap Lore' va sortir del centre amb una urna passades les 20.00 hores i va entrar en un domicili proper. Minuts després, diverses persones del col·legi anaven sortint "gradualment" carregats amb urnes i transportant-les al mateix immoble i en arribar, en presència dels mossos, "van fer sorteigs per veure qui se les quedava".

I a un altre centre, l'Institut Gineuta, l'inspector ha assegurat que el recompte de les paperetes es va fer amb la presència dels agents de la policia autonòmica. "Una persona va dir que una vegada fet el recompte, se les podien emportar a cases particulars", ha relatat.

La fiscal també ha preguntat a l'inspector per un altre centre, l'Institut Carrasco i Formiguera, en què ha dit que arribat el moment del tancament, un mosso vestit amb el seu uniforme va agafar una urna i la hi va portar acompanyat de la seva parella: "En una mà portava l'urna i a l'altra la seva parella", ha apuntat.