Actualitzat 14/06/2019 13:05

El Suprem denega el permís a Junqueras per jurar dilluns vinent el càrrec d'eurodiputat davant la JEC

EUROPA PRESS - Archivo

Afirma que la suspensió del seu dret de participació política no és "irreversible sinó temporal"

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

La sala que ha jutjat el procés independentista al Tribunal Suprem ha denegat el permís que ha sol·licitat l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, encausat per rebel·lió, per abandonar la presó de Soto del Real (Madrid) dilluns vinent 17 de juny amb la finalitat d'acudir davant la Junta Electoral Central i jurar el càrrec d'eurodiputat. Considera que el seu desplaçament a Brussel·les posaria en un "irreversible perill les finalitats del procés penal".

En la seva interlocutòria, els set magistrats que dimecres passat van deixar vist per a sentència el judici del procés, fan una ponderació entre el dret de participació política de Junqueras i la seva llibertat personal. Conclouen que la suspensió del primer d'aquests drets en el moment actual no és "irreversible" sinó temporal, és a dir, és un ajornament fins que "desapareguin els obstacles que impedeixen l'efecte adquisitiu de la condició parlamentària".

La resolució exposa també que la condició de membre del Parlament Europeu, que Junqueras va obtenir en les eleccions del passat 26 de maig, es produeix en dues fases: la primera a la Junta Electoral Central amb l'acatament de la Constitució i la remissió de la llista dels electes proclamats, i la segona, ja a la seu del Parlament Europeu, integrada per la manifestació per escrit sobre les incompatibilitats i per la presa de possessió en la sessió constitutiva el proper 2 de juliol.

Així, consideren que l'autorització que ha sol·licitat per comparèixer davant la Junta Electoral Central suposaria l'inici d'un tràmit que culminaria amb un doble efecte: "d'una banda, si el que es pretén és donar prioritat a la condició de parlamentari europeu, la necessitat de renunciar a la condició, ja adquirida, de membre de les Corts Generals espanyoles; de l'altra, l'obligat trasllat de Junqueras a Brussel·les --seu del Parlament Europeu-- per a la presa de possessió d'aquest òrgan parlamentari".

Aquest desplaçament de Junqueras a Brussel·les posaria, segons el tribunal, "en un irreversible perill les finalitats del procés. Implicaria d'entrada, la pèrdua del control jurisdiccional sobre la mesura cautelar que l'afecta i això des de l'instant mateix que l'acusat abandonés el territori espanyol".

BRUSSEL·LES, LA "SEU DE LA REPÚBLICA" SEGONS PUIGDEMONT

Brussel·les, a més, és el lloc en el qual un dels processats en rebel·lia "diu haver instal·lat la seu del govern de la República catalana a l'exili, la presidència del qual ell encarna. I així ho publicita en el web i en totes les trobades personals que manté amb líders polítics", subratlla la sala.

La situació que es planteja ara --segons els magistrats-- és diferent a la que es va produir el passat 21 de maig quan el tribunal va permetre a Oriol Junqueras i a quatre processats presos més acudir al Congrés dels Diputats i al Senat --en el cas de Raül Romeva-- perquè poguessin prendre possessió dels seus escons.

Sobre aquesta qüestió recorden que Junqueras ja ha consolidat la condició de membre del Congrés dels Diputats i que el tribunal ha adoptat les resolucions que calien per fer possible la titularitat del seu dret a formar part de la cambra legislativa, amb les restriccions pròpies de la seva situació de privació de llibertat.

Un dels elements que valoren en la resolució és l'estat actual del procés, amb el judici acabat i amb la deliberació en la seva fase inicial. Precisament per aquest motiu, ressalten que "el deure d'aquesta sala és assegurar que les finalitats del procés adquireixen un significat especial, que condiciona la resposta a qualsevol sol·licitud que pugui deduir-se'n".

Per tot això, i després de ponderar els drets que convergeixen i de la voluntat de no sacrificar cap dels interessos, el tribunal explica que la decisió de rebutjar el permís "no implica una pèrdua irreversible del dret de participació del sol·licitant", sinó que només suposa "el seu temporal ajornament fins que, en funció de l'eventual desenllaç del procés, desapareguin els obstacles que impedeixen l'efecte adquisitiu de la condició parlamentària".

NO S'EXTINGEIX EL SEU DRET

La sala ha constatat també que ni el reglament del Parlament Europeu ni la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General, associen a la impossibilitat de recollir l'acta i a l'assistència a la sessió constitutiva que s'ha de celebrar a Brussel·les, "un efecte extintiu de la titularitat del dret".

Així, la resolució conclou que aquesta limitació temporal del dret de participació del també diputat suspès està condicionada al ràpid desenllaç de la causa del procés i que s'ha d'entendre com una limitació necessària per preservar una altra finalitat constitucionalment legítima i pròpia d'una societat democràtica, qu és assegurar el procés penal, "la realitat del qual quedaria irreversiblement menyscabada si la sala autoritzés la presència de Junqueras en la sessió constitutiva del Parlament Europeu".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés