Publicat 14/6/2019 15:06:19 +02:00CET

Alberto Garzón diu als jutges "poder salvatge i descontrolat" després de la decisió del TS sobre Junqueras

Audiència del Rei a Alberto Garzón Espinosa, d'Esquerra Unida
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El coordinador federal d'Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, ha carregat aquest divendres contra el Tribunal Suprem per denegar el permís al líder d'ERC, Oriol Junqueras, per poder recollir dilluns vinent la seva acta d'eurodiputat, una decisió que, al seu parer, evidencia que els jutges a Espanya es creuen "salvadors de la pàtria". "Són un poder salvatge, descontrolat i ultranacionalista", ha arribat a dir.

La Junta Electoral Central (JEC) ha citat a les 12.00 hores d'aquest dilluns al Congrés els 54 eurodiputats elegits el passat 26 de maig per procedir a l'acte de promesa o jurament de la Constitució, un tràmit imprescindible per accedir plenament a la condició d'eurodiputat. Però la sala que jutja el procés al Suprem ha rebutjat que Junqueras pugui sortir de presó per dur a terme aquesta gestió.

"Poden uns quants jutges, plens de la supèrbia de la seva casta, dir qui pot ser elegit i qui no en unes eleccions, torturar la llei fins que surti el que desitgen les seves consciències ultranacionalistes?" --s'ha preguntat Garzón--. A Espanya sembla que sí. Trist moment per a la democràcia".

ESTAN "DESTRUINT LA DEMOCRÀCIA"

A través d'una sèrie de comentaris publicats en el seu compte personal de Twitter, recollits per Europa Press, el líder d'IU lamenta que els jutges de les altes instàncies judicials es creguin "salvadors de la seva pàtria" quan, al seu parer, l'única cosa que estan fent amb decisions com la de Junqueras és "destruir la democràcia en envair contínuament l'espai legislatiu".

"Són ara mateix un poder salvatge, descontrolat i ultranacionalista", ha denunciat Garzón, i ha alertat que si bé avui són polítics independentistes "no declarats culpables encara de cap delicte" els afectats, demà poden ser "acusats de desobediència civil o rebel·lió per anar a vagues o parar desnonaments". "El Poder Judicial espanyol com a refugi del franquisme ens diu qui pot ser elegit", ha lamentat.

En la seva resolució, l'alt tribunal al·lega el seu veto a Junqueras en què el seu desplaçament al Parlament Europeu després de prendre possessió del seu escó com a eurodiputat posaria en "un irreversible perill" les finalitats del procés penal que se segueix al Suprem, mentre que, en canvi, la pèrdua del dret de participació política no és irreversible, sinó temporal, a l'espera de la sentència.