Publicat 18/3/2020 10:55:46 +01:00CET

Sánchez: "Es va declarar l'estat d'alarma quan es va tenir la certesa que era imprescindible"

El president del Govern, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), 18 de març del 2020.
Pool

Al·lega un "biaix de retrospectiva": quan algú coneix el desenllaç d'una situació pensa que ho podria haver fet d'una altra manera

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha assegurat al Congrés dels Diputats que la decisió de l'executiu de declarar l'estat d'alarma, quan la pandèmia ja s'havia estès a Espanya, es va prendre "un cop es va tenir la certesa que era imprescindible".

I ha al·legat que l'ésser humà sucumbeix a allò que es coneix com un "biaix de retrospectiva", que vol dir que quan algú coneix el desenllaç d'una situació tendeix a pensar que les coses es podrien haver fet d'una altra manera.

El cap de l'executiu, durant la seva intervenció en el ple del Parlament per explicar les decisions que ha pres per fer front al coronavirus, ha justificat que quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la crisi ja era una pandèmia mundial.

Ha recordat, en aquest sentit, que l'OMS va enviar un missatge clar al conjunt dels estats: que tots els països havien de mantenir un equilibri entre protegir la salut, minimitzar els costos socials i econòmics i respectar els drets humans.

"I així ha estat com he actuat, des d'aquest principi de ponderació entre l'exquisit compliment de les indicacions científiques, la prevenció de l'alarma socioeconòmica i la màxima garantia de compliment del nostre estat social i econòmic de dret", ha al·legat Pedro Sánchez.

Segons ha dit, és obvi que amb el que se sap avui, el món no hauria actuat de la mateixa manera ahir: "Si la Xina hagués conegut les conseqüències del brot, hauria actuat diferent, i França no hauria mantingut la primera volta de les locals si hagués sabut que no podria celebrar la segona dies després".

Per això, ha insistit que "es va decretar l'estat d'alarma quan es va tenir la certesa que resultava imprescindible, perquè els drets que restringeix i els béns que posa en joc són prou valuosos com per ser preservats fins l'últim instant".

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- Correus reobrirà el dimarts 5 oficines de la província de Barcelona a les tardes

 3. 3

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 4. 4

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui

 5. 5

  ERC negocia amb el Govern central sobre la sisena pròrroga de l'estat d'alarma