Actualitzat 17/5/2019 9:22:32 +00:00 CET

Sánchez proposa els catalans Meritxell Batet per presidir el Congrés i Manuel Cruz pel Senat


David Zorrakino/Europa Press

MADRID, 17 Maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha triat dos catalans per presidir el Congrés i el Senat. Es tracta de l'actual ministra de Política Territorial en funcions, Meritxell Batet, per a la Cambra baixa i del senador del PSC Manuel Cruz, han anunciat fonts de la direcció del partit.

Sánchez reuneix aquest migdia, a partir de les 12.30 hores (una vegada acabat el Consell de Ministres), l'Executiva Federal del PSOE perquè aprovi formalment aquests nomenaments, juntament amb la resta dels membres que es presentaran per a les Meses del Congrés i del Senat, que es constitueixen el proper 21 de maig.

També es triarà els membres de les direccions dels grups parlamentaris, inclosos els portaveus, que hauran de ser confirmats pel conjunt dels grups parlamentaris en la seva primera reunió.

Sánchez s'ha vist obligat a canviar la seva proposta per presidir el Senat després que els independentistes bloquegessin l'opció del líder del PSC, Miquel Iceta, que, en no concórrer en les llistes de les generals, per presidir el Senat havia de ser triat senador per designació autonòmica, a proposta del Parlament.

Encara que Iceta ha recorregut aquest veto davant del Tribunal Constitucional, que està pendent de resoldre'l, ell mateix, en diverses entrevistes amb mitjans de comunicació, assumia que no podria presidir el Senat. L'elecció d'un català per substituir-lo allunya l'escenari de presentar un president interí per a la Cambra alta a l'espera que es resolgui al seu favor el recurs davant del TC, que no té previst fer-ho abans de la constitució de les Corts el proper 21 de maig.

Llicenciada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i amb un postgrau en dret Immobiliari i Urbanístic, Batet és diputada des de la VIIIa legislatura que va comprendre el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

LA RENÚNCIA AL DRET A DECIDIR

El 2013, Batet, sent diputada del PSC, va votar al Congrés dels Diputats a favor del dret a decidir, juntament amb la majoria dels seus companys socialistes catalans --amb l'excepció de Carmen Chacón-- dividint així el Grup Parlamentari Socialista, perquè el PSOE hi va votar en contra.

Eren els temps en què el PSC, amb Pere Navarro al capdavant, defensava el reconeixement del dret a decidir dels catalans a través d'un referèndum pactat. Tres anys després, els socialistes catalans, ja amb Iceta en la direcció, van abandonar aquests postulats i es van alinear amb el posicionament del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que consisteix en la promoció d'una reforma constitucional que avanci cap al model federal i que resolgui l'encaix de Catalunya a Espanya, i en reforci l'autogovern.

En l'actualitat, Batet sosté que el referèndum d'autodeterminació no té cabuda en la Constitució espanyola i s'oposa frontalment al projecte independentista.

Manuel Cruz, de 68 anys, és catedràtic de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona (UB) i va ser un dels diputats socialistes que van votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern el 2016.

Va ser número dos en les llistes al Congrés en la passada legislatura, darrere de Batet, i el 28 d'abril concorria en les llistes al Senat. Forma part del corrent del PSC 'Federalistes d'Esquerra' i és col·laborador habitual de mitjans de comunicació com 'El País', 'El Confidencial', 'Catalunya Radio' i la 'Cadena Ser'.