Publicat 22/07/2019 16:09

Sánchez crida a no apostar per una "sobirania petita i inútil" en un discurs sense esments a Catalunya

El president del Govern en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, estrényer les mans de diputats socialistes després de la seva intervenció en la primera sessió del debat d'investidura a la Presidncia del Govern al Congrés de
Eduardo Parra - Europa Press

Diu que les tensions territorials se superaran no només amb la llei sinó també amb "un projecte collectiu de regeneració nacional"

MADRID, 22 jul. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha cridat aquest dilluns a aprendre les llions del Brexit i a no apostar per una "sobirania petita i inútil", en un discurs en el qual no ha esmentat expressament Catalunya i només ha alludit a "tensions territorials".

"És més útil exercir una sobirania petita i inútil des de l'allament o ser part d'un espai comú compartint sobirania per fer front als desafiaments que ens desborden com a país?", ha dit Sánchez en el tram final del seu discurs al debat d'investidura. I ha afegit que al seu judici, "la resposta és clara: compartir, no dividir; integrar, no allar".

Com ha fet el seu Govern en els últims mesos, el líder socialista ha cridat a aprendre de les llions del Brexit, un procés que és "contrari al sentit de la histria", que s'ha construt "sobre la fallcia i la mentida" i que ha "afeblit" una democrcia tan important com la britnica fins al punt de "soscavar els consensos més essencials i primaris" entre els britnics.

L'allusió més directa de Sánchez a l'independentisme a Catalunya ha estat al cap de gairebé mitja hora de discurs, per dir que la superació de "les tensions territorials no vindr només de la invocació de la llei i de la Constitució i de la seva aplicació", encara que aquesta és "sens dubte necessria". La superació, ha dit, "derivar d'un projecte collectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista".

Sense descendir al concret, els seus dos únics esments a les qüestions territorials les ha emmarcat en la seva aposta per una Europa unida, allegant que en l'"Europa de les regions", el vessant local i territorial ser clau per respondre alguns desafiaments i per legitimar "encara més" el projecte europeu.

A més, ha utilitzat els arguments que els pasos europeus només són "gegants entre gegants" si estan junts, per "expliquen poc" per separat i que la UE ha estat "l'espai en el qual s'han superat les rivalitats nacionalistes que van portar a dues guerres devastadores" i aix per la via de "compartir sobirania, no cedir-la".

Així, ha opinat que Europa "ha de ser també l'mbit on se superin les rivalitats dins dels pasos". "L'horitzó superador de les nostres prpies tensions internes", ha resumit.

En aquest context, s'ha preguntat "quin sentit té fomentar la desunió, la desagregació, la divisió dins d'Espanya", i "aixecar fronteres internes", quan el que fa falta és "més Unió Europea" i "derrocar moltes fronteres externes". "És anar contra la histria", ha advertit als independentistes sense dirigir-se expressament a ells.

UN "CATAL ESPANYOL" PER A EUROPA

Sánchez ha apostat per "una Espanya autonmica en una Europa federal, un nou espai de sobirania que no minva el sentiment de pertinena" perqu "ningú és menys espanyol, menys catal, menys basc, menys madrileny o menys andalús per ser europeu", sinó que més aviat ser europeu "refora" les identitats.

En la mateixa línia, ha defensat que, si bé Espanya va arribar "més tard del que mereixia" al projecte europeu, va arribar "per quedar-s'hi" i avui té un "renovat protagonisme" el millor exemple del qual és "la candidatura de Josep Borrell, un espanyol, catal, un catal espanyol, per estar al capdavant de la diplomcia europea".

FINANAMENT AUTONMIC I INFRAESTRUCTURES

Per a Sánchez, "Espanya no es divideix en disset comunitats i dues ciutats autnomes", sinó que "s'uneix en la seva diversitat des de disset comunitats i dues ciutats autnomes".

El candidat ha reconegut que est pendent el repte d'abordar la reforma del sistema de finanament autonmic i local, concretant necessitats i recursos per enfortir la suficincia, la solidaritat interterritorial i, alhora, l'Estat del Benestar, que gestionen en gran manera les comunitats autnomes, i s'ha mostrat convenut que el primer pas per a aix ha estat la recuperació del dileg amb aquestes "a tots els nivells".

Sánchez ha elogiat l'Estat autonmic, que considera "una gran idea", destacant que ha servit per cohesionar Espanya i reduir desigualtats, per ha adms que persisteixen desequilibris per garantir la igualtat de drets, entre ells el de les infraestructures.

Així, s'ha comproms a impulsar un Pacte d'Estat en aquesta matria que garanteixi el compliment dels plans ferroviaris d'alta velocitat actualment en execució, estudi connexions "llargament demorades", com la de Cantbria o la d'Extremadura, i determini la inversió en Rodalies i les actuacions necessries en els corredors Mediterrani i Atlntic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés