Actualitzat 10/06/2014 17:47

Navarro lloa el seu paper però demana aprofitar la seva marxa per afrontar "temes pendents"

Pere Navarro (PSC)
EUROPA PRESS

Reclama una reforma constitucional que reconegui Catalunya com a "nació"

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha alabat aquest dimarts el paper i la trajectòria del rei Joan Carles I, però ha defensat aprofitar la seva abdicació per fer reformes profundes, com la constitucional, i abordar "temes pendents".

En una conferència en el Cercle Eqüestre, ha interpretat que la marxa del Rei ha d'interpretar-se com un gest de generositat, com un "últim servei carregat de simbolisme" que invita els partits a iniciar un procés de reformes per tornar la legitimitat a les institucions.

En el debat Monarquia-República, s'ha declarat com "una persona republicana com les arrels del partit", però ha destacat que Joan Carles I ha aconseguit que la Corona deixés d'identificar-se amb la paraula dictadura per passar a relacionar-se amb termes com estabilitat i democràcia.

Els socialistes catalans exigeixen així que l'abdicació sigui el primer pas d'una "profunda reforma per tornar la legitimitat les institucions", i ha dit que en aquest debat no ha de defugir-se cap tema.

El PSC creu que la Constitució, quan s'ha aprovat, va respondre a les necessitats d'un país que no tenia maduresa política per fer front a alguns temes, per la qual cosa certes qüestions "es van deixar en un espai còmode d'ambigüitat per tractar-les en un futur".

Així, no es tanca a debatre el model d'Estat per a Espanya, però no com un debat únic, sinó com una qüestió més en un debat més ampli de reforma constitucional que abordi altres temes.

Creu que tots els partits haurien de seure a tractar aquestes profundes reformes en una comissió d'àmbit institucional, i ha lamentat que PSOE i PSC han intentat crear-la al Congrés sense èxit per l'oposició del PP.

Navarro considera un error pensar que la Constitució és "intocable", i ha de poder reformar-se des de la legalitat; també ha apel·lat a l'esperit de consens de la transició per trobar un gran pacte entorn d'aquesta qüestió.

Ha lamentat que debats com el de Monarquia o República s'aborden a gran velocitat, sense el temps i la reflexió que mereixen, i ha criticat que alguns ho utilitzen de manera "irresponsable" per incrementar la seva popularitat.

CATALUNYA COM NACIÓ

Per a ell, la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut va suposar una "ruptura emotiva" de Catalunya respecte a la resta d'Espanya, i ha advocat per reconduir-la amb una reforma constitucional que, entre d'altres qüestions, reconegui a Catalunya com nació i les seves singularitats.

"Reconèixer aquestes singularitats, no perquè siguem millors ni pitjors, sinó perquè som diferents respecte al conjunt d'Espanya", ha demanat Navarro, que ha recordat que ha estat el primer a reivindicar una reforma constitucional per tornar la legitimitat a les institucions.

Ha lamentat que sempre que es parla de crisis de representació se cita al PSOE i al PSC com a "sospitosos habituals", però ha sentenciat que la crisi és del sistema, i ha conclòs que sense legitimitat no hi ha qualitat democràtica.

Navarro ha insistit que plantejar la independència com solució a la crisi de representativitat de les institucions és una "solució incerta, extremadament complicada i amb greus conseqüències que cada dia més actors s'atreveixen a apuntar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés