Publicat 17/01/2019 17:21

Podem compleix cinc anys sumit en una de les seves pitjors crisis després del desafiament d'Errejón a Iglesias

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón
REINER WANDLER/PODEMOS - Archivo

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

Podem afronta aquest dijous el seu aniversari més amarg, es troba en una de les pitjors crisis internes que ha travessat des del seu naixement fa cinc anys, després de la decisió d'Íñigo Errejón de renunciar a les sigles del partit en les properes autonmiques de Madrid i liderar una nova candidatura vinculada al projecte de l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

A menys de cinc mesos de les eleccions autonmiques, i amb totes les enquestes a la baixa, Errejón que és un dels cofundadors de Podem ha decidit desafiar la direcció del partit i el secretari general, Pablo Iglesias, en plantejar una nova plataforma electoral, sense la marca del partit i amb les seves prpies primries, en contra del full de ruta aprovat fa mesos.

Des d'aquell 17 de gener del 2014 en el qual Errejón va acompanyar Iglesias en la presentació pública de la nova formació lila, --que en aquell moment es va presentar com un "projecte", i no pas com un partit a l'ús, per desbancar la "casta" i els poderosos--, han canviat moltes coses, i una d'aquestes és precisament la relació entre els dos dirigents.

Els dos professors universitaris que van arrencar aquesta aventura com amics es van anar distanciant des que al mar del 2016 Iglesias va decidir destituir qui en aquell moment era secretari d'Organització Sergio Pascual, un dels principals collaboradors d'Errejón, en acusar-lo d'estar darrere de la crisi del partit a la Comunitat de Madrid, que a dia d'avui segueix més oberta que mai.

L'Assemblea de Vistalegre II del mes de febrer del 2017 va acabar de trencar la relació entre Iglesias i Errejón, després que el diputat decidís presentar el seu propi projecte estratgic contra el del líder. La seva aposta no va tenir xit, i la derrota va fer que perdés la seva condició de 'número dos' i la seva influncia a nivell orgnic i estratgic.

NOMBROSES CRISIS TERRITORIALS

La relació entre els dos dirigents no ha estat l'única cosa que s'ha ressentit en aquests cinc anys. L'accelerat creixement que Podem va haver de desenvolupar a nivell territorial per afrontar totes les cites electorals que s'anaven produint encara té conseqüncies i generen importants divisions en algunes organitzacions.

A més de Madrid, on el conflicte aquest dijous ha assolit els nivells més preocupants, el partit travessa en aquests moments una situació incerta a Cantbria i La Rioja: en tots dos casos, les primries per confeccionar les llistes de les autonmiques van ser paralitzades de manera cautelar pels tribunals arran de les disputes internes.

S'hi suma el pols continu de la direcció de Podem a Andalusia, amb l'anticapitalista Teresa Rodríguez al capdavant, qui també va aconseguir amagar la marca 'Podem' en les andaluses del desembre; o la inestabilitat de l'organització a Catalunya, on el secretari general va tornar a canviar per cinquena vegada en cinc anys el passat mes de setembre.

A més, tant a Catalunya com a Galícia, Podem depn de les decisions dels seus socis en aquestes comunitats, és a dir, els comuns i les marees, respectivament, i la seva marca juga un paper secundari en els processos electorals.

A nivell municipal la situació no és millor en molts casos. Podem va aconseguir guanyar en algunes grans ciutats com Madrid, Barcelona o Cadis per com a part de les anomenades candidatures d'unitat popular, que ara reclamen la seva identitat prpia i es neguen a seguir les regles de Podem.

Madrid torna a ser el cas més representatiu, on l'alcaldessa Manuela Carmena encara no ha aclarit si integrar, i com ho far els candidats de Podem en el seu projecte 'Más Madrid', que ara ha fet extensiu a la Comunitat després de la seva aliana amb Errejón.

En aquests cinc anys també ha canviat cridanerament la cúpula del partit. De l'anomenat grup d''els cinc' que va pilotar Podem en els seus primers anys, conformat per Iglesias, Errejón, Carolina Bescansa, Luis Alegre i Juan Carlos Monedero, ja només queda el secretari general en la primera línia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés