Publicat 15/10/2015 18:33

Mas s'enfrontaria a nous procediments si no acata una eventual inhabilitació

Els decrets que signés o les seves actuacions no tindrien cap valor legal

MADRID, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'enfrontaria a nous procediments judicials en el cas desacatar una eventual sentència judicial que l'inhabilités en el càrrec per organitzar el procés participatiu del 9N.

Entre els nous delictes a aplicar en aquest cas hi hauria la desobediència, la usurpació de funcions o el trencament de condemna, segons han assenyalat experts juristes consultats per Europa Press.

Adverteixen que, en tot cas, s'estaria parlant d'un futur que consideren de "ciència-ficció" en un Estat de Dret com l'espanyol, en què el compliment d'una sentència no depèn de l'afectat, ja que l'Estat té instruments suficients per fer-la complir.

Així, si no s'accepta una inhabilitació i Mas continua exercint podria enfrontar-se a successives querelles per desobediència de les resolucions judicials, usurpació de càrrec públic i fins i tot trencament de condemna, que comporten penes de multa i presó.

Les mateixes fonts han assenyalat que, en el cas poc probable que altres persones seguissin atorgant a un Mas inhabilitat la condició de president i complissin les seves ordres, s'arriscarien a ser acusats de prevaricació, ja que les decisions adoptades pel president de la Generalitat no tindrien cap valor.

PAPER MULLAT

Tenint en compte que un president inhabilitat no pot exercir les funcions inherents al càrrec, ja que en això consisteix la pena, els decrets o un altre tipus de documents que signés no tindrien cap mena de valor legal, serien nuls de ple dret.

Les mateixes fonts consultades per Europa Press no preveuen que pogués arribar fins a l'ús de les forces de l'ordre per, per exemple, desallotjar un eventual president de la Generalitat inhabilitat del seu despatx.

Reconeixen encara que en un Estat de Dret tots estan sotmesos a la Llei i que és el mateix Estat el que té el monopoli de l'ús de la força, que pot exercir de manera legítima.

Després de comparèixer com a imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mas ha assenyalat que preveu la possibilitat de desacatar una eventual sentència d'inhabilitació, però que ho decidirà segons la situació en què estigui Catalunya llavors.

Preguntat per si desacatarà una possible inhabilitació en la seva roda de premsa a la Generalitat per valorar la seva declaració davant de la justícia com a imputat pel 9N, ha respost: "Depèn del moment en què estiguem, de la situació jurídica del país".

Així, ha vinculat el que decideixi a la situació que estigui el procés sobiranista, però ha insistit que no hi ha "cap motiu" per inhabilitar-lo, i ha al·legat que l'únic que va fer va ser posar les urnes perquè els ciutadans votessin.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés