Publicat 11/02/2014 15:29

L'Icab critica el possible fre del Govern al principi de justícia universal

El Colegio de Abogados de Barcelona (Icab)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) ha mostrat la seva preocupació davant de la decisió del Govern espanyol de tramitar una proposició de llei que limiti el principi de justícia universal ja que comportaria "menysprear la protecció de les víctimes" de crims contra els drets humans.

Veu qüestionable que el Congrés pugui aprovar una llei "que pretén establir barreres en la defensa de la justícia internacional i els drets humans", mentre que d'altra banda el Govern defensa la candidatura d'Espanya al Consell General de Seguretat de les Nacions Unides, ha informat aquest dimarts en un comunicat.

L'Icab recorda a més que l'article primer de la Carta de les Nacions Unides estableix la necessitat de cooperació internacional per solucionar problemes de caràcter econòmic, social, cultural o humanitari respectant els drets humans i les llibertats de tots sense distinció per motius de raça, sexe, idioma o religió.

La legislació actual permet a l'Estat intervenir a favor d'aquestes víctimes, malgrat que la reforma del 2009 ho limita als casos on hi hagi víctimes espanyoles o un vincle important amb Espanya.

Aquesta normativa és la que va permetre que l'Audiència Nacional pogués aplicar el principi de jurisdicció universal al sol·licitar l'extradició del dictador xilè Augusto Pinochet, la querella del Tibet contra la cúpula del Partit Comunista xinès, així com les querelles contra els crims de Ruanda i Iraq, entre d'altres.

La reforma proposada pretén, entre d'altres coses, distingir entre els espanyols nacionals d'origen i els nacionals 'per adquisició', és a dir, persones no nascudes a Espanya però que disposen de la nacionalitat d'aquest país per frenar l'aplicació del principi de justícia i que, segons l'Icab, "pot presentar problemes de tipus constitucional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés