Actualitzat 19/08/2014 17:27

L'historiador García Cárcel nega que Catalunya sigui un "etern problema" per a Espanya

El historiador Ricardo García Carcel
UIMP

SANTANDER, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Ricardo García Cárcel alerta que el procés sobiranista de Catalunya és, "sense cap dubte", el problema històric més greu que té Espanya, però considera que "no cal creure que existeix un fatalisme conflictiu i que Catalunya serà eternament un problema per a Espanya perquè hi ha hagut moments que no ho ha estat".

Així s'ha expressat García Cárcel en una entrevista a Europa Press amb motiu de la seva presència a la XIV Aula 'Ortega y Gasset' d'iniciació a la universitat per a un centenar d'alumnes amb els expedients més brillants de Batxillerat i Formació Professional de tot Espanya que té lloc aquesta setmana a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP).

Tot i això, García Cárcel adverteix que la celebració de la consulta sobiranista prevista pel president de la Generalitat, Artur Mas, per al pròxim 9 de novembre i un resultat favorable als interessos independentistes suposaria "un gravíssim problema" per a Espanya, més encara si la consulta se celebra tot i que el Tribunal Constitucional (TC) pugui declarar inconstitucional la Llei catalana de consultes populars per via de referèndum.

Amb tot, no ha volgut pronunciar-se sobre el que pot esdevenir-se en el futur entre Catalunya i la resta d'Espanya perquè ha reconegut que els historiadors són "profetes dolents".

"Diagnostiquem més o menys bé respecte al passat, però a l'hora de preveure el que passarà hem ficat moltes vegades la pota, sincerament", ha manifestat.

"Personalment, vull ser optimista per sobre de tot, tot i que sigui l'optimisme de la voluntat davant del pessimisme de la intel·ligència, i vull creure que s'arribaran a fórmules polítiques i econòmiques que faran possible l'entesa", evitant així la celebració de la consulta sobiranista del 9-N, remarca.

"NO SOM ESCOLANS DELS PODERS POLÍTICS"

En aquesta xerrada als estudiants més brillants d'Espanya que aquesta tardor començaran els seus estudis universitaris, García Cárcel ha afirmat que la Història té actualment diversos problemes, un d'ells, en relació amb el procés sobiranista català, la "manipulació política".

"Els historiadors estem massa sensibles a les pressions i a la incidència dels poders polítics que, naturalment, escombren per a casa, i s'ha construït una memòria del passat 'ad hoc', estrictament adequada a aquests poders polítics. Això s'està veient, clarament, en el nacionalisme català", ha precisat.

Sobre aquesta qüestió, denuncia que la Generalitat de Catalunya "ha mitificat i li ha donat unes interpretacions totalment esbiaixades i mancats de veritat al mític any 1714".

Per aquest motiu, advoca perquè l'historiador "ha de donar un pas endavant i assumir que no som escolans dels poders polítics".

"Hem de tenir una independència de criteri i un nivell d'exigència moral com per no deixar-nos temptar per les indiscutibles temptacions que ens ofereixen els poders polítics", ha manifestat.

García Cárcel defensa, per tant, que l'historiador "ha de ser honest i fidel" als documents històrics, segons els quals el 1714, durant el lloc de Barcelona i la repressió posterior de Felip V, "la Guerra de Successió no ha estat en cap moment un enfrontament de Catalunya contra Espanya, sinó entre partidaris de l'arxiduc Carles d'Àustria i els borbònics partidaris de Felip V".

Per aquesta raó, es mostra rotund a l'afirmar que el deure de l'historiador és "exposar la realitat li agradi o no li agradi a qui mana", en al·lusió a Artur Mas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés