Les institucions fan una crida a continuar treballant conjuntament per erradicar la violència masclista

Actualitzat 25/11/2019 13:36:55 CET
Manifestación feminista con motivo del 8-M
ÓSCAR J.BARROSO/AFP7 / EUROPA PRESS

El Govern central participa per primera vegada en l'acte institucional a Sant Jaume

BARCELONA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

Les institucions catalanes han considerat aquest dilluns "imprescindible" continuar treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per erradicar les violències masclistes, en el manifest de l'acte institucional per la commemoració del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

El president de la Generalitat, Quim Torra; el president del Parlament, Roger Torrent; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el subdelegat del Govern central a Barcelona, Carlos Prieto; el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la diputada de Polítiques d'Igualtat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell; gran part dels consellers, així com diputats del Parlament i regidors han participat en l'acte institucional a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

En el manifest, que han llegit les actrius de la sèrie 'Les de l'hoquei' de TV3 Natàlia Barrientos i Júlia Gibert i que han subscrit la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les diputacions i les entitats municipalistes, es remarca que les dones "han trencat el silenci" i han perdut la por a denunciar els seus agressors.

Han reconegut la lluita incansable dels moviments feministes, amb un paper fonamental de les joves, i han remarcat que elles han fet saber que el consentiment és un element central a l'hora d'entendre la sexualitat: "Només un sí és un sí i això és innegociable".

"El moviment feminista és imparable i la nostra sororitat és la nostra força. Cridem juntes: Si ens toquen a una, ens toquen a totes!", ha conclòs el manifest, després del qual s'ha guardat un minut de silenci per les víctimes de les violències masclistes.

En l'acte institucional d'aquest any a la plaça de Sant Jaume hi ha participat per primera vegada el Govern central, amb l'assistència del subdelegat a Barcelona, han informat a Europa Press fonts de la Delegació del Govern espanyol.

BUDÓ I PÉREZ

En declaracions als mitjans, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha lamentat que la xacra del masclisme està "molt implantada", ha recordat que a l'Estat hi ha hagut més de mil feminicidis des del 2010, i ha dit que hi ha dones que pateixen invisibilitzades, per la qual cosa ha fet una crida a treballar cada dia contra les violències.

També la tinent d'alcalde de Barcelona Laura Pérez ha afirmat en declaracions als mitjans que fets com el d'aquest dilluns a Tenerife --en el qual una dona ha mort assassinada presumptament a mans de la seva parella--, que ha lamentat, fan més necessària la "unió de les institucions" per erradicar les violències masclistes.

Tant Budó com Pérez han retret que "un grup d'extrema dreta" --en al·lusió a Vox-- pretengui silenciar la veu de les dones, qüestioni la violència masclista i asseguri que la violència no té gènere.

Pérez ha afirmat que les institucions de manera unànime a Catalunya proclamin "ja n'hi ha prou" contra la violència masclista, i ha celebrat que a Catalunya estigui blindat aquest suport institucional, que és el mínim que es pot fer, davant altres llocs de l'Estat on les administracions no estan trobant aquesta unió.