Actualitzat 16/6/2020 10:00:23 +00:00 CET

L'advocada de Trapero opina que l'1-O va ser un "fracàs" policial i polític

Els excaps polítics dels Mossos d'Esquadra arriben a l'Audiència Nacional on se'ls jutja per participar en el procés independentista català de l'1-O , Madrid (Espanya), 15 de juny del 2020.
Marta Fernández Jara - Europa Press

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

Olga Tubau, l'advocada del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, considera que el "referèndum il·legal" de l'1-O va ser un "fracàs" policial, però també polític, perquè ni la policia autonòmica, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil, els tres cossos "cridats a impedir-lo", van poder complir el mandat judicial perquè no se celebrés.

"El referèndum il·legal es va celebrar i cap dels tres cossos cridats a impedir-lo, ni junts ni per separat, van poder complir amb el manat. Va ser un fracàs policial davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o potser va ser principalment un fracàs polític del qual es fa responsable els cossos policials", ha afirmat en el seu informe de conclusions del judici en el qual Trapero és acusat de sedició.

La lletrada del major, Olga Tubau, ha sostingut l'estratègia de defensa que ha mantingut el seu representat durant el judici, i és que l'1-O van sortir a votar "dos milions de persones" i "no hi havia prou efectius policials de cap dels tres cossos" per aturar-los.

Però a més, l'advocada ha denunciat que siguin precisament la Policia Nacional i la Guàrdia Civil els cossos que s'encarreguin de la investigació del procés quan ells mateixos també tenien l'ordre del TSJC d'impedir el referèndum. Els seus atestats, ha manifestat, estan tenyits de "valoracions personals per responsabilitzar exclusivament" Trapero.

En la seva opinió, "Guàrdia Civil i Policia Nacional tenen un interès directe en aquests fets perquè si es condemna el major Trapero" i si en la sentència de l'Audiència Nacional es diu que l'1-O va ser un "fracàs dels Mossos d'Esquadra", aquests dos cossos "veuran la seva imatge restablerta".

Tubau també ha censurat que es vulgui fer Trapero "responsable dels actes de tercers", és a dir, d'altres mossos que van intervenir el dia del referèndum. "És com si hagués estat omnipresent i fos totpoderós sobre tots els agents que van intervenir a la Conselleria d'Economia el 20 de setembre o als centres de votació de l'1 d'octubre", ha remarcat.

Contador