Actualitzat 16/6/2020 8:53:30 +00:00 CET

Els advocats de l'1-O critiquen la dilació del TC sobre els recursos: "Ha perdut la vergonya jurídica"

Andreu Van donin Eyde, Benet Salellas i Olga Arderiu
@ELSMATINS

Li atribueixen falta d'imparcialitat i "un cert interès a prejutjar els fets"

BARCELONA, 16 juny (EUROPA PRESS) -

Els advocats dels polítics independentistes condemnats per impulsar l'1-O Andreu Van den Eynde, Olga Arderiu i Benet Salellas han criticat la dilació del Tribunal Constitucional (TC) per resoldre els recursos que han presentat: "Ha perdut la vergonya jurídica", ha lamentat Salellas.

En una entrevista aquest dimarts a TV3 que ha recollit Europa Press, Van den Eynde ha acusat el TC de falta d'imparcialitat i d'haver "un cert interès a prejutjar els fets", i ha retret que tardi a pronunciar-se sobre els recursos perquè el calendari impedeixi que es facin efectius.

El TC reprèn l'activitat presencial aquest dimarts amb un ple en el qual abordarà les recusacions que van presentar l'exvicepresident del la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras; l'exconseller Raül Romeva, i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra els membres d'aquest òrgan.

Salellas ha assegurat que el TC "comença a ser un tribunal no permeable a les decisions" d'altres tribunals internacionals, i ha sostingut que cada vegada li importa menys la seva imatge, la qual cosa ha qualificat de preocupant.

Van den Eynde ha insistit que la dilació per resoldre els recursos provoca que no es pugui aplicar perquè ja no és efectiva: "Si es resol sobre la presó provisional quan ja han passat dos anys, ja no és aplicable", i ha acusat el TC de protegir-se a si mateix.

TRASLLAT DE PRESÓ DE FORCADELL

Sobre el trasllat de Forcadell des de la presó de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragona), fins a la Presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras), la seva advocada Olga Arderiu ha explicat que ha estat per un motiu "estrictament familiar".

Ha concretat que inicialment a Forcadell li corresponia la presó de Wad-Ras, perquè està empadronada a Sabadell (Barcelona), però que va demanar anar a Mas d'Enric per proximitat a la seva mare, però ha afegit que malgrat que li han concedit el 100.2 i té permís per sortir, "a la seva mare no l'ha vista ni una hora".

A més, amb la crisi del coronavirus encara l'ha vista menys, perquè és una persona gran i per tant població de risc, per això ha decidit canviar de presó per "estar mes a prop de la seva família més immediata".

REFORMA DE LA SEDICIÓ

Sobre una possible reforma del Codi Penal del delicte de sedició, Van den Eynde ha dit que no només poden treballar amb la llei vigent i ha apuntat: "El problema que tenim és que, quan és el poder judicial el que aplica la llei, no tenim la seguretat que si canvia la llei l'aplicarà", i ha demanat que el poder judicial tingui un contrapès.

Arderiu ha afirmat que si el nou delicte de sedició fos més beneficiós s'haurien de revisar els casos de les persones a les quals afecta i Salellas ha sostingut que la sedició és "un fòssil jurídic" i han demanat al TC que l'anul·li.

L'advocat de Cuixart també ha destacat que si hi ha voluntat política hi ha moltes eines per posar en llibertat els presos i ha desitjat que, "davant d'aquest poder judicial amb perspectiva tan conservadora", hi hagi un poder polític que el contrapesi.

Contador