L'Advocacia demana excarcerar Junqueras perquè pugui exercir d'eurodiputat al Parlament Europeu

Publicat 30/12/2019 12:19:15CET
Oriol Junqueras
EUROPA PRESS - ARCHIVO

Descarta que la sentència sigui nul·la i insta el Suprem a demanar suplicatori i adoptar mesures "d'assegurament" sobre Junqueras

MADRID, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha sol·licitat aquest dilluns la posada en llibertat del líder d'ERC condemnat pel procés Oriol Junqueras perquè pugui exercir com a eurodiputat, mentre que sol·licita al Parlament Europeu que se li retiri la immunitat que li confereix aquesta condició, mesura que en la seva opinió, ha d'instar "al més aviat possible" el Tribunal Suprem, segons l'escrit de 16 pàgines que signa la lletrada Rosa María Seoane. El Ministeri de Justícia ha difós el resum de l'escrit de l'Advocacia en una nota de premsa.

L'escrit descarta que la sentència que li va imposar 13 anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic sigui nul·la per no haver-se-li permès prendre possessió de l'escó quan encara estava en presó provisional. Considera que la sentència té "total validesa" en haver-se dictat "amb estricta observança de les normes essencials del procediment penal".

Així ho expressa en el seu escrit d'al·legacions a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el passat 12 de desembre va respondre al Tribunal Suprem espanyol que Junqueras hauria d'haver gaudit d'immunitat parlamentària des del moment en què va ser proclamat eurodiputat el 13 de juny, per la qual cosa hauria d'haver pogut sortir de presó provisional i desplaçar-se al Parlament Europeu per recollir la seva acta.

Segons l'Advocacia, "caldria permetre" que el líder d'ERC es desplacés lliurement a la Junta Electoral Central i a la seu del Parlament Europeu per prendre possessió del seu escó, si bé la immunitat que es desprèn de la seva condició de parlamentari electe no es restringeix a la recollida de l'acta, sinó que implica "l'acompliment de la seva funció representativa mentre mantingui el seu estatus parlamentari".

Considera en tot cas, que el Suprem ha d'adoptar mesures "d'assegurament" per garantir tant la seva missió parlamentària com el compliment de la sentència i, en aquest sentit, sol·licita als magistrats del Suprem que "al més aviat possible" demanin al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Junqueras reconeguda pel tribunal de Luxemburg. Sense aquesta immunitat podrà tornar a ingressar a presó.

L'Advocacia, en línia amb el ja manifestat el passat 10 de juny, ha conclòs després d'analitzar la sentència del TJUE que Junqueras continua gaudint d'immunitat com a eurodiputat perquè fins al moment, la Junta Electoral Central, l'òrgan competent, no s'ha pronunciat sobre la incompatibilitat de la seva condemna amb la seva condició de parlamentari electe.

Els Serveis Jurídics de l'Estat mantenen així una posició discrepant a la de Fiscalia, institució que el mateix dia en què es va conèixer la sentència del TJUE va al·legar que ja no calia aplicar la immunitat en el cas de Junqueras perquè ja no és un pres preventiu, sinó un condemnat en ferm.

Contador