Actualitzat 04/12/2015 17:49

El judici contra la Infanta durarà dues setmanes si hi ha pacte

La Infanta Cristina
ANTONIO GUTIERREZ

La durada de la vista es veurà notablement reduïda si es produeix un reconeixement dels fets per part dels principals acusats

   PALMA DE MALLORCA, 4 Des. (EUROPA PRESS) -

   El judici previst a partir del pròxim 11 de gener contra la infanta Cristina i 17 acusats més en el marc del cas Nóos es reduirà a dues setmanes de durada --davant dels sis mesos actualment fixats-- en el cas que prèviament es materialitzi un pacte amb les acusacions que comporti el reconeixement dels fets objecte d'enjudiciament, segons han informat fonts de la causa a Europa Press.

   La durada de la vista oral, que preveu generar una massiva expectació mediàtica amb la presència de nombrosos mitjans de comunicació tant a àmbit nacional com internacional, es veuria així notablement reduïda i se circumscriuria als processats que no admetin la responsabilitat penal i per tant no hagin arribat a un acord de conformitat.

   Un possible pacte amb els principals acusats del cas comportarà a més renunciar a la majoria dels 363 testimonis proposats per al judici, perquè, durant aquestes dues setmanes, es practicarien les proves documentals pertinents dirigides a aclarir el paper dels processats no conformats.

   També es discutiria la quantia de les responsabilitats civils a abonar per part dels acusats i quins estarien obligats a satisfer-les.

   De moment, està previst que el judici, que es farà en un edifici cedit pel Govern al polígon Son Rossinyol de Palma a causa de l'elevat nombre de parts personades i de periodistes que faran cobertura davant de la magnitud de les investigacions, finalitzi el 30 de juny del mateix any.

   Durant els primers dies de la vista, en l'anomenada fase de qüestions prèvies, la Infanta plantejarà que se li apliqui l'anomenada doctrina Botín, que impedeix jutjar algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular --en aquest cas Manos Limpias--, i no la Fiscalia o el perjudicat pel delicte comès.

   La germana del rei Felip VI haurà per tant de seure al banc com a mínim durant els primers dos dies sota una petició, per part de Manos Limpias, de vuit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

   L'entitat sindical considera que el seu paper va ser imprescindible perquè el seu marit, Iñaki Urdangarin, defraudés fins a un total de 337.138 euros a les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008 a través de l'empresa de la qual tots dos són copropietaris, Aizoon, una de les mercantils 'pantalla' que integraven el conglomerat ordit per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres per defraudar fins a 6,2 milions d'euros públics.

   Per la seva banda, la Fiscalia Anticorrupció considera que no existeixen sobre ella indicis d'haver comès cap delicte, si bé sosté que hauria obtingut un benefici o aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats pel marit de la Infanta.

   El Ministeri Públic sol·licita, per contra, més de cent anys de presó per als 14 acusats contra els quals es dirigeix, dels quals 19 anys i mig els reclama per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres.

CALENDARI DE DECLARACIONS

   D'acord amb el calendari actualment establert, el primer dels acusats a declarar, el 9 de febrer, serà l'exdirector general d'Esports del govern balear José Luis 'Pepote' Ballester --un dels 'penedits' en aquest procés--, a qui seguiran l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, el de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Juan Carlos Alía, l'exassessor jurídic d'aquesta entitat Miquel Àngel Bonet i l'expresident del Govern, Jaume Matas.

   Després d'ells, està previst que compareguin l'excomptable de l'Institut Nóos, Marco Antonio Tejeiro, l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa), Jorge Vela, l'exdirectora de gestió, Elisa Maldonado, el també exdirector José Manuel Aguilar, l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana, Luis Lobón, l'exconsellera delegada de Madrid 16, Mercedes Coghen, Ana María Tejeiro, dona de Diego Torres, aquest i Urdangarin.

   Finalment, i proposat per Manos Limpias, la llista la componen, per ordre, l'exassessor jurídic Miguel Tejeiro, l'exvicealcalde de València, Alfonso Grau, i l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a escala internacional, Salvador Trinxet, i la mateixa Infanta, que seria l'última a declarar en cas que es mantingués aquest calendari i no se li apliqués la doctrina Botín.

QUANTITATS PRESUMPTAMENT MALVERSADES

   En concret, tant Urdangarin com Torres es van fer de manera presumptament il·legal amb 1,2 milions d'euros que va costar el conveni per a la celebració de la primera edició del conegut com a Illes Balears Forum (2005); els 1,085 milions del segon (2006); els 54.520 euros pagats a Nóos pel Govern balear per al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears - Banesto; els 174.000 que va pagar la fundació pública Illesport per la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu; i els 116.566 de l'Ibatur per l'elaboració de material promocional de les Illes Balears.

   Alhora, van percebre 1.044.000 milions d'euros públics per cadascuna de les tres edicions portades a terme de l'esdeveniment València Summit, i 382.000 per la celebració d'uns Jocs Europeus que mai no van tenir lloc. Finalment, l'entitat considerada successora de Nóos va cobrar 114.000 euros de la Fundació Madrid 16 per preparar la candidatura olímpica de la capital el 2016, tasques que finalment no es van portar a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés