Govern i comuns tanquen una reforma fiscal per recaptar 543 milions d'ingressos anuals

Actualitzat 16/12/2019 11:19:51 CET
PAU VENTEO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern i els comuns han acordat una reforma fiscal que s'inclourà en el projecte de pressupostos de la Generalitat del 2020 i que generarà una recaptació anual de 543 milions d'euros, si bé l'impacte per al 2020 serà de 173 milions perquè no es meritarà l'exercici complet.

Ho ha anunciat aquest dilluns el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès: "Hem impulsat una reforma fiscal per augmentar els ingressos de la Generalitat, aconseguir una fiscalitat més justa, impulsar un creixement sòlid i lluitar contra l'emergència climàtica".

Entre les mesures de l'acord hi ha una rebaixa de la pressió fiscal de l'IRPF a les rendes més baixes, es redueixen els beneficis fiscals aplicables a l'impost de successions, s'actua en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, es modifiquen els impostos sobre pisos buits i sobre begudes ensucrades envasades i s'incrementa la tarifa de l'impost sobre les estades en establiments turístics.

A més a més, s'aposta per la fiscalitat verda amb un nou impost que gravarà l'impacte mediambiental de les instal·lacions elèctriques, i els comptes del 2020 també incorporaran per primera vegada l'impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica.

També s'implementaran dues noves figures fiscals que, actualment, estan en fase d'estudi previ: l'impost sobre activitats econòmiques que generen diòxid de carboni i l'impost sobre les emissions portuàries de grans embarcacions.