Publicat 12/2/2019 18:34:51 +01:00CET

Forcadell demana quedar fora del judici perquè la protegia la inviolabilitat parlamentària

El Tribunal Suprem inicia aquest dimarts el judici al procs
Pool

MADRID, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

L'advocada Olga Arderiu, que defensa l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, ha sollicitat durant la seva intervenció en la primera jornada del judici pel procés independentista al Tribunal Suprem l'expulsió de la seva representada del procediment perqu únicament se li imputen actuacions que estaven protegides per la inviolabilitat parlamentria.

Durant el seu torn de defensa de les denominades qüestions prvies --dirigides a exposar la vulneració de drets fonamentals dels encausats durant la instrucció-, la lletrada ha recordat que la inviolabilitat parlamentria es consagra en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya per protegir la llibertat d'expressió i el dret a la participació política dels integrants de la Cambra.

En aquest context, Arderiu ha destacat que tots els fets que s'imputen a l'expresidenta del Parlament --permetre la tramitació i l'aprovació de les denominades lleis de desconnexió i de la convocatria del referndum de l'1-O-- es corresponen amb les funcions prpies de l'activitat parlamentria i han d'estar protegits per aquesta inviolabilitat.

MARCHENA LI DEMANA BREVETAT

"Els debats i vots en la Mesa han de gaudir també d'aquesta protecció, se'ns imputen funcions de naturalesa totalment parlamentria", ha insistit l'advocada, l'extensió de la qual en el discurs ha merescut la intervenció del president del tribunal, Manuel Marchena, que li ha reclamat que fos més breu per evitar un tracte diferent de la resta dels advocats.

Part del discurs d'aquesta lletrada ha estat dirigit a criticar la tasca del Tribunal Constitucional pel que fa a l'assumpte catal, en considerar que l'rgan de garanties "ha estat intentant que la Mesa del Parlament censurés el debat parlamentari".

Igualment ha assenyalat que el fet que la resta d'exparlamentaris acusats únicament per desobedincia hagin estat remesos per al seu enjudiciament al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) permet concloure que a Forcadell la Fiscalia li demana una pena de 17 anys de presó per rebellió "només per ser qui és", la qual cosa constitueix un tracte clarament discriminatori.

AMISTAT DE FISCALS I MAGISTRATS

També ha alludit a la relació d'amistat "estreta" dels dos fiscals generals de l'Estat que han participat en aquesta causa --el mort José Manuel Maza i l'actual membre de la Sala penal Julián Sánchez Melgar-- amb els magistrats que integren aquest tribunal.

La defensora de Forcadell ha anunciat també la presentació, davant del Tribunal Europeu de Justícia (TJUE), d'una qüestió prejudicial per aclarir si s'estan vulnerant directives comunitries per la no incorporació en aquest procediment del sumari íntegre sobre l'organització de l'1-O, que instrueix encara el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

La raó és que en la causa que ha comenat a jutjar-se aquest dimarts al Tribunal Suprem consten només algunes de les resolucions dictades pel jutge de Barcelona, precisament les que segons aquesta part constitueixen una prova de crrec contra Forcadell. L'advocada defensa que la seva falta de coneixement sobre la totalitat de la causa li crea indefensió.

L'advocada també ha alludit a la supressió el 2004, durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, del delicte de convocatria de referndum, així com a la reforma del 1995 que va introduir l'element de la violncia com a necessari per valorar uns fets com a rebellió. Tot aix, al seu judici, impedeixen acusar Forcadell del delicte pel qual se li demana una pena de presó tan alta.