Publicat 13/3/2019 11:28:31 +01:00CET

La Fiscalia demana que s'investigui per possible fals testimoniatge el responsable de Difusió de la Generalitat

Setzena jornada del judici del procés en el Tribunal Suprem
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

El representant del Ministeri Públic creu que podria haver mentit en dir que no sabia res de la campanya que feia una crida a votar l'1-O

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia ha demanat aquest dimecres al tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya que dedueixi testimoniatge de la declaració com a testimoni del responsable de Difusió de la Generalitat, Jaume Mestre, perqu un jutjat ordinari investigui si ha pogut mentir durant la seva compareixena i cometre així un delicte de fals testimoniatge.

Així ho ha demanat el fiscal Jaime Moreno després d'interrompre el seu interrogatori a aquest testimoni, perqu aquest assegurava no saber res sobre la campanya publicitria coneguda com de 'les vies del tren' que feia una crida a votar en el referndum de l'1 d'octubre del 2017 ni com es va pagar, malgrat que el representant del Ministeri Públic li ha parlat de dues factures i que altres testimonis li van assenyalar en la instrucció.

A meitat de l'interrogatori, el president del tribunal, el magistrat Manuel Marchena, ja havia interromput per advertir Mestre que en el Codi Penal el delicte de fals testimoniatge no només castiga no dir la veritat, sinó "alterar-la substancialment amb inexactituds" o "silenciant fets" en les seves respostes a les parts personades en el procediment.

Marchena ha deixat clar a Mestre que el tribunal "encara no ha valorat el seu testimoniatge perqu cal connectar-lo amb altres fonts de prova", per li ha fet constar que els magistrats eren conscients que hi havia preguntes del fiscal que estava "eludint", per la qual cosa ha demanat que compleixi l'obligació que tenen els testimonis en un procediment judicial de dir veritat.

El fiscal ha continuat interrogant, per després d'obtenir només respostes que no se sortien d'un "no ho sé" i un "no ho recordo", ha comunicat al tribunal que no formularia més preguntes a Mestre i ha demanat que es dedueixi testimoniatge perqu un jutjat ordinari investigui si el testimoni ha mentit durant la seva declaració.

Marchena ha explicat que prendr la decisió quan redacti la sentncia, perqu en aquests moments del procediment no es pot "anticipar" si el tribunal creu que el testimoni ha mentit o no. El magistrat ha comunicat a Mestre que "per descomptat en aquest moment no est imputat per cap delicte, ni per fals testimoniatge ni per cap altre".