Publicat 19/03/2014 15:20

Un expert de l'informe de reforma fiscal defensa que la seva proposta dóna més renda als ciutadans

El catedrático de Hacienda Pública de la UAO CEU Juan Corona
UAO CEU

BARCELONA, 19 març (EUROPA PRESS) -

El catedràtic d'Hisenda Pública de la Universitat Abat Oliba (UAO-CEU) i membre del comitè d'experts que ha elaborat l'informe amb propostes per a la reforma fiscal del Govern espanyol, Juan Corona, defensa que amb el seu plantejament "el contribuent tindria major renda disponible i major capacitat de compra".

En una entrevista d'Europa Press, ho ha sostingut perquè, segons els seus càlculs, la rebaixa de l'IRPF proposta beneficiaria especialment el tram més baix, i que aquest benefici en la renda disponible seria superior al cost de pagar més IVA en els productes que passarien del 10% al 21%.

Ha argumentat que aquest augment de l'IVA és "obligat", perquè el Govern dictava que l'informe de propostes sigués neutral des del punt de vista de la recaptació, i que si baixaven els ingressos per un tribut havien d'aconseguir-se amb un altre.

Ha afegit que la idea de rebaixar l'IRPF i apujar productes del tipus d'IVA reduït al normal cal per crear més incentius al creixement econòmic sense perjudicar la lluita contra el dèficit: "Si no hi hagués dèficit públic hauríem proposat una altra reforma".

Corona ha incidit que si aquesta primera fase de reforma tributària funcionés, l'informe en proposa una segona "condicionada perquè hagi funcionat la primera", pel que no fixa calendari, i que suposaria la rebaixa de les cotitzacions a la Seguretat Social per impulsar la feina, a canvi d'incrementar l'IVA normal al 22 o 23%.

El catedràtic també defensa l'"anacronisme" de la cotització d'autònoms mitjançant mòduls, perquè és una figura que es va crear quan els mitjans per poder portar els comptes eren reduïts, el que ja no succeeix actualment.

"A ningú li pot semblar malament ser gravat per la seva renda real, a tot el món s'està fent; sempre és millor el que tenen de derivat dades reals que basat en estimacions, hipòtesis o mòduls", ha sostingut.

Respecte a la simplificació en el nombre de tributs, ha assenyalat que l'informe dóna suport a una major capacitat d'assumpció d'impostos per part de les comunitats autònomes, però no a la proliferació de tributs regionals, que han portat a "un sistema excessivament complicat", mentre que les reformes tributàries internacionals van en la línia de pocs impostos i molt clars.

ACTE DIVULGATIU

La sala de graus de la UAO a Barcelona acollirà aquest divendres un acte obert al públic, tot i que especialment dirigit a l'àmbit universitari, en què Corona explicarà els condicionants de l'informe de recomanacions de reforma fiscal i les seves conclusions.

Entre els condicionants, que els experts han seguit, hi ha el ja esmentat de neutralitat des del punt de vista de la recaptació --és a dir, que malgrat els canvis es mantinguin els ingressos per a les arques públiques-- i que la reforma proposada contribueixi al creixement econòmic.

També era obligat que fos un sistema més senzill --"clar i ordenat, sense un excessiu nombre de tributs"-- i que atengui una atenció especial pels col·lectius que més ho necessiten.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés