Publicat 31/5/2019 15:27:09 +02:00CET

Espanya denuncia davant de l'ONU les distorsions en l'informe sobre els presos

Rivera acusa al PSOE de mantener la "humillación" a los españoles retrasando la suspensión de los diputados presos
EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

El Govern demana transparència sobre el finançament d'aquests procediments especials de l'ONU per evitar "intoxicacions"

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador d'Espanya a Ginebra ha protestat davant de l'ONU aquest divendres pels "errors" i "distorsions" que conté l'informe que ha dut a terme un dels grups de treball d'aquesta organització, en què es qualifica d'"arbitrària" la presó dels tres polítics presos pel procés.

Així ho ha informat la ministra portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan li han preguntat per la qüestió, un treball del grup sobre les detencions arbitràries de l'ONU. L'ambaixador ha presentat el que es denominen 'notes verbals', una per sol·licitar la revisió d'aquesta "opinió" perquè inclou diversos "errors i distorsions" i una altra en què al·lega que hi ha hagut un conflicte d'interessos.

Pel que fa a la primera, Celaá ha assegurat que els redactors del treball "semblen desconèixer el delicte", pel qual els polítics catalans estan sent processats, "desconeixen aparentment la separació de poders" i que la seva situació està en mans del Poder Judicial.

Entén també el Govern que el document suposa a més una "interferència clara" en la feina judicial, perquè arriba "just abans" que el Suprem tanqui el judici oral i deixi l'assumpte a l'espera de la sentència.

D'altra banda, Espanya protesta perquè dos dels cinc membres del grup d'experts han tingut "estretes relacions" amb un dels lletrats dels polítics independentistes, Ben Emmerson, lletrat de Carles Puigdemont i els presos davant de l'ONU. L'Executiu assenyala José Antonio Guevara Bermúdez (Mèxic) i Seong-Phil Hong (Corea del Sud), el contacte del qual amb Emmerson "hagués exigit la seva abstenció", segons el Govern central.

L'ambaixador ha presentat una altra nota verbal en què protesta perquè no es va respectar l'embargament de 48 hores que s'imposa a aquests treballs perquè els coneguin els governs receptors. L'Executiu espanyol hauria d'haver rebut dimecres passat a les 17.30 hores la documentació, que seria pública 24 hores després, però es va filtrar abans.

FINANÇAMENT TRANSPARENT

Celaá ha explicat a més que el Govern també reclama "transparència" en el finançament d'aquests procediments especials de l'ONU, com el que porta aquest grup sobre les detencions arbitràries, per impedir que es produeixi cap "manipulació i intoxicació".

Ha assegurat que malgrat haver traslladat a l'ONU el "malestar" pel contingut d'aquest document, Espanya dona suport en qualsevol cas a aquests procediments "de manera totalment lleial".