Procés.- Se reanuda el juicio con la declaración de la expresidenta de la AMI y testigos de las defensas
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Quatre membres del Diplocat desvinculen de l'1-O l'activitat d'aquest organisme, del qual en destaquen la pluralitat i la tasca de diplomcia pública

MADRID, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

Mayte Aymerich, alcaldessa de Sant Vicen dels Horts (Barcelona), municipi en qu té el seu domicili l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, ha destacat aquest dijous que aquest no va poder votar en el seu collegi electoral habitual perqu els Mossos d'Esquadra van impedir que se celebrés el referndum de l'1 d'octubre del 2017.

Així ho ha manifestat en el judici pel procés independentista que s'est celebrant al Tribunal Suprem, en qu ha comparegut com a testimoni, a proposta de la defensa de Junqueras. L'alcaldessa ha apuntat que la jornada es va desenvolupar amb normalitat: "sense ferits" ni "violncia", en un "ambient festiu", en qu fins i tot els mateixos vens van organitzar "esmorzars populars i algun taller".

Així mateix, ha subratllat que els Mossos van acudir el dia anterior al referndum als centres de votació per "assegurar-se" que no hi havia ni paperetes ni urnes i que el mateix dia 1 d'octubre van intentar requisar material i impedir la votació. "Algunes vegades ho van aconseguir i d'altres no", ha indicat.

El centre electoral en el qual havia de votar Junqueras sí que va ser tancat per la policia autonmica, per la qual cosa va haver d'acudir a un altre de proper, ha recordat Aymerich tant a les preguntes de l'advocat Andreu Van den Eynde com a les del fiscal Jaime Moreno. No obstant aix, l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, ha intentat desmentir aquest fet i li ha preguntat "si no és cert que Junqueras no va poder votar perqu les portes estaven segellades", a la qual cosa la testimoni ha precisat que aix va passar en un altre collegi.

JUNQUERAS VA CRIDAR A LA CALMA I SERENITAT"

Aymerich ha subratllat que una vegada que el que va ser número dos de l'expresident Carles Puigdemont i exalcalde d'aquest mateix municipi catal --que s'enfronta a 25 anys de presó per rebellió i malversació de cabals públics-- va poder votar, va tornar al seu collegi electoral i es va adrear als vens per demanar "calma, serenitat" i expressar que a través d'aquesta actitud es demostrarien els "valors democrtics". També va assenyalar que "estava convenut que la gent trobaria la manera de defensar la democrcia".

La testimoni ha volgut continuar exposant que Junqueras manifestava que "l'única manera" d'aconseguir la independncia era per la "via democrtica, dialogada i pacífica", per el president del tribunal, Manuel Marchena, ha interromput l'interrogatori per demanar al lletrat Andreu Van den Eynde que "centri l'interrogatori" i eviti "anar pels rumbs polítics".

Prviament han declarat davant del tribunal quatre persones que van ser membres del patronat del Diplocat, del qual han dit que en formaven part representants de tot tipus d'entitats i institucions públiques i privades i de diferents vessants ideolgics, per la qual cosa han desvinculat la participació d'aquest organisme en el procés independentista a Catalunya.

Els testimonis, tots ells proposats per Van den Eynde, que també defensa l'exconseller Raül Romeva, han explicat que el patronat es reunia una vegada l'any, normalment a finals, i que en aquesta trobada es feia un balan de les activitats dels darrers 12 mesos i s'exposava un programa d'activitats per al següent període, encara que han reconegut que es tractava d'una presentació "molt genrica".

Un dels testimonis ha estat Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona, que ha explicat que el Diplocat es dedicava a "tasques de diplomcia pública, promoció cultural, social i econmica de Catalunya" i que no li consta que des d'aquest organisme, en qu hi participava en un 90 per cent la Generalitat, es pagués els visitants internacionals per a tasques d'observació del referndum illegal de l'1 d'octubre.

"DIPLOCAT ERA UNA ENTITAT NEUTRAL"

"La percepció de l'Ajuntament de Barcelona és que totes les activitats que va desenvolupar el Diplocat formaven part de les seves activitats habituals. Formaven part de l'autonomia de gestió, per mai no ens va arribar cap informació que indiqués que hi havia desviaments" a activitats illícites, ha manifestat Pisarello, coincidint així amb altres testimonis, que han assegurat que altres anys també s'havien programat visites d'aquest tipus a Catalunya.

"Diplocat era una entitat neutral. No només es tractava la posició sociopolítica del moment, sinó també altres qüestions, com la manera en qu sortiríem de la crisi, les reformes laborals...", ha indicat Daniel García, que fins el 2016 va formar part del patronat en ser membre de l'Executiva de la UGT a Catalunya.

"Servia per internacionalitzar el procés?", ha preguntat Van den Eynde, al qual el testimoni ha respost que no, perqu el seu objectiu era "internacionalitzar les institucions de Catalunya, per no només es parlava del procés sobiranista", sinó també de qüestions socials, culturals o econmiques.