Publicat 25/4/2019 15:03:15 +02:00CET

El tribunal actua contra el públic que exposa lemes independentistes a la sala

SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

Els magistrats permeten mostrar símbols ideolgics com llaos grocs per no lemes, pancartes o fotografies dels acusats

MADRID, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés independentista al Suprem ha expulsat aquest dijous de la sala on s'est celebrant la vista oral l'exregidor de la CUP Albert Boada per dur una samarreta que demanava la llibertat dels polítics que estan en presó preventiva per aquesta causa, en contra del criteri dels magistrats en l'inici de la vista.

Segons han informat fonts de l'alt tribunal, la Policia s'ha adonat que duia aquesta samarreta negra amb l'eslgan en catal: "Llibertat presos polítics!" quan ja estava assegut als bancs reservats per al públic. En aquell moment, els agents l'han convidat a abandonar la sala, per l'home s'hi ha resistit.

Un cop fora, també s'ha negat a entregar la targeta d'identificació que li permet entrar com a públic al Saló de Plens i ha alat el puny pel passadís del Suprem, han assenyalat les fonts consultades. No és el primer incident amb algun membre del públic en el judici, per el d'aquest dijous sí és la primera vegada que s'ha procedit a expulsar algú de la sala.

UNA ALTRA SAMARRETA I CRITS DE "VISCA LA REPÚBLICA"

Dimarts passat 16 d'abril, un integrant del collectiu 'Madrileños por el Derecho a Decidir' va intentar entrar a la vista amb una samarreta groga en la qual es podia llegir la paraula "llibertat" en castell, catal, gallec i basc. La Policia va comunicar que amb aquesta pea no podia accedir al saló, per la qual cosa un assistent del públic li va donar una altra samarreta.

Un tercer cas va tenir lloc també la setmana passada quan una altra persona va sortir de la sala de vistes cridant "Visca la República", manifestació que va provocar que els agents de la Policia Nacional l'identifiquessin. L'endem, aquest home va mirar de tornar a assistir al judici, per els agents li van impedir l'accés.

El tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena ha perms que els presents a la sala de vistes, inclosos acusats i testimonis, puguin lluir símbols ideolgics com llaos grocs, xapes o pins del mateix color, per no pancartes, fotografies o all que vagi acompanyat amb lemes que reclamin la llibertat dels presos.

La decisió va ser adoptada després que l'acusació popular exercida per Vox denunciés que alguns dels acusats mostressin en l'inici del judici un lla groc. Per a l'acusació, aquests símbols tenen "una crrega política indubtable" que han d'evitar-se durant el desenvolupament de la vista oral.

JURISPRUDNCIA DEL TEDH

Marchena va admetre llavors que aquest símbol pot ser "susceptible de molts enfocaments", per va recordar que existeix jurisprudncia del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre aquest aspecte: dues sentncies dictades l'any passat contra Bsnia i Blgica van condemnar tots dos pasos per haver-se prohibit en els respectius judicis la utilització de símbols religiosos.

Encara que en aquest cas no es tracta d'un símbol de carcter religiós, el tribunal entén que la jurisprudncia del tribunal d'Estrasburg també afecta símbols ideolgics, per la qual cosa ha decidit que "no posar cap obstacle perqu els acusats" i altres assistents utilitzin el color groc com a reivindicació.